Vajdás diákok Törökországban

2012. november 30.

A Vajda János Gimnázium és partnere, a törökországi Kazim Kaynak Középiskola között tavaly kezdődött két éves együttműködés az Európai Unió Comenius programjának részeként. A Denizli városából érkezett 29 fős csoport látogatásáról májusban már beszámoltunk. Néhány hete került sor a magyar csoport törökországi utazására. 20 diák és 5 pedagógus töltött 13 emlékezetes napot Törökország ázsiai területén.

Dr. Fehérváryné Horváth Katalin koordinátor tanár beszámolója:

Repülőgépünk október 21-én landolt Isztambulban. A 16 milliós világvárosban töltött két nap alatt meggyőződhettünk arról, hogy hogyan élhet együtt a látványos gazdasági és infrastrukturális fejlődés az évezredes hagyományokkal. Hajóztunk a Boszporuszon, meglátogattuk a legnagyobb isztambuli magánegyetemet, megcsodáltuk a híres Kék Mecsetet, és nagyot gyalogoltunk a Galata negyedben, mielőtt késő este buszra szálltunk, hogy 12 órával később és 700 kilométerrel távolabb már Kis-Ázsiában, Denizli városában fogadjanak minket a vendéglátóink.

Az Égei-tengeri Régió keleti részén és Anatólia nyugati határán elterülő jó félmilliós Denizlit már i.e. 5000-ben is lakták, napjainkban pedig „anatóliai tigris”-nek nevezik gyors gazdasági növekedése, híres textil-, ruha- és kerámiaipara, fejlett gépgyártása miatt. Modern egyeteme, virágos parkjai, bevásárlóközpontjai éles kontrasztban vannak a hagyományos bazárnegyed nyüzsgésével, a minaretekből szálló napi öt ima visszhangzó dallamával és a látogatásunkkor zajló Áldozati Ünnepet kísérő birkavágásokkal, családi összejövetelekkel és a szegények adományozásának ma is élő hagyományával. Denizli szimbóluma a kakas, amely messze földön híres egy percnél is hosszabb kukorékolásáról.

A vajdás diákok számára emlékezetes élményt jelentett a vendéglátó családoknál eltöltött idő, valamint az iskola életébe való betekintés. Emellett majdnem minden napra jutott egy autóbuszos kirándulás. Így jutottunk el a környék híres ókori romvárosaiba. Afrodisziasz és Hierapolisz a szűkebb régió híres görög-római emlékhelyei, míg az Égei-tenger közelében elterülő Epheszosz az egyik legjelentősebb görög metropolisz volt.

Az ókori világ csodái mellett meglátogattunk néhány rendkívüli természeti különlegességet is. Pamukkale Denizlitől mindössze 20 km-re van, és neve szó szerinti fordításban gyapotvárat jelent. Az UNESCO természeti világörökség része, melynek hófehér édesvízi mészkő teraszait a domboldalon lecsorgó, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag meleg víz hozta létre. Pamukkale és Denizli környéke mára modern gyógyturizmusáról is ismert, ezért látogatást tettünk egy termálhotelben, egy melegvízű karsztbarlangban és egy geotermikus erőműben is.

Jártunk az Anatóliai-fennsík egyik lefolyástalan tómedencéjében, ahol a helyi lakosok által gyűjtött só a megélhetés forrása. Láttunk gyönyörű naplementét a Salda-tó partján. A 200 méter mély krátertó rendkívül magas magnézium tartalmán kívül híres a különleges fehér iszapjáról és Stromatolit kékalgáiról, melyek a Föld legrégibb kövületeinek ma élő ritka rokonai.

Október utolsó napjaiban tanórákon vettünk részt, művészeti gimnáziumot látogattunk, és magyar népdalokat énekeltünk az ottani diákoknak és velük együtt is. A búcsúesten minden vajdás plakettet kapott, és török és magyar népzenére együtt táncolt a két csoport.

Éjszakai buszozással keltünk át a Toros-hegységen, és érkeztünk a déli tengerpartra, ahol nagy élmény volt a 25 fokos Földközi-tengerben fürdés, miközben itthon a korán érkezett havazás okozott éppen gondokat. November 2-án Antalyából szállt fel gépünk, majd isztambuli átszállás után késő este érkeztünk Ferihegyre, majd haza.

Közös múltból közös jövő felé – ez az angol munkanyelvű iskolai együttműködésünk hivatalos címe magyarul. A jövő tavasszal véget érő program legfőbb feladatait megvalósította – minden diák munkájával járult hozzá az eredményekhez: anyagok készültek több témában, melyek közül kiemelendő egy háromnyelvű digitális hangos szótár, és több tartalmas prezentáció. A legnagyobb élmény azonban mégis az utazás, a személyes találkozás – akár vendégként, akár vendéglátóként idézzük vissza.

Végezetül egy összegzés Péter Bálinttól, az egyik utazó diáktól: Ez az utazás jó lehetőség volt a török kultúra, hétköznapok és családok megismerésére, emellett életreszóló élményt nyújtott, amire mindig szívesen fogok visszatekinteni.

A legjobbak versengtek Keszthelyen

2012. november 20.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika, fizika munkaközössége 20. alkalommal rendezte meg az általános iskolák végzős tanulói számára meghirdetett komplex tanulmányi versenyt, a Newton Kupát.

http://www.monitormagazin.hu/webimages/images/2012_november/newton.jpgMinden induló iskolát egy-egy tanuló képviselte matematika, fizika és informatika tantárgyakból, vagyis az általános iskolák legtehetségesebb reálérdeklődésű diákjai mérték össze tudásukat.
Az idei versenyre is 3 megye - Somogy, Zala, Veszprém - 17 iskolából érkeztek azok a végzős, nyolcadikos tanulók, akik iskolájuk legjobbjai.
Mindhárom tantárgyból 2 óra alatt 4 feladatot kellett megoldani a diákoknak.
Amíg a versenyzők a feladatokon elmélkedtek, addig a kísérő tanárok megismerkedhettek a Mozaik Kiadó legújabb tankönyveivel, interaktív tananyagaival és a Newton Kupa feladatainak megoldásaival is.
A verseny befejeztével - amíg a versenybizottság, a gimnázium matematika, fizika, informatika szakos tanárai a feladatokat javították - a Balaton Színházban látványos kísérleteket és érdekes előadásokat láthattak a versenyzők, a következő tanárok jóvoltából:
Dr. Berkes József (Pécs): Fénytani kísérletek
Dr. Kovács László (Szombathely): A „Krokodilus”
Dr. Kotek László (Pécs): Tehetségek
Dr. Berke József (Budapest): GPS mérések
Beke László (Zalaszentgrót): Az érdekes nitrogén
Farkas László (Keszthely): Buborékok
A díjátadó ünnepségen Szörényi Zoltán, a gimnázium igazgatója és Farkas László a verseny szervezője köszöntötte a versenyzőket, az őket felkészítő pedagógusokat és a meghívott vendégeket.
Az eredményhirdetés már az évek óta megszokott koreográfia szerint történt, vagyis az informatika, fizika, matematika tantárgy első hat helyezettje vehette át az oklevelet és az értékes jutalmakat.
Érdekes, hogy az idei versenyen egy viszonylag kis iskola mindhárom tanulója dobogós helyezést ért el, így nagy meglepetésre, az iskolák közötti csapatversenyt ez alkalommal az összesített pontszámok alapján a balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola nyerte, s így egy évig őrizheti a kupát.
Ezzel megszakadt a két kiváló eredményeket elérő keszthelyi általános iskola (Csány és az Egry) 7 éve tartó győzelmi sorozata.
A legeredményesebb felkészítő tanárnak járó díjat, több évi áldozatos munkájáért Gál Attila tanár úr (Tapolca Általános Iskola Batsányi Tagintézmény) kapta.
A legsikeresebb keszthelyi diáknak - Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere által - felajánlott csodálatos természettudományi lexikont az informatika első helyezettje, Szabó Anna (Csány-Szendrey ÁMK Belvárosi Tagintézmény) vehette át.


MATEMATIKA   
Ambrus Áron, Reich Károly Ált. és Zeneiskola, Balatonszemes, felkészítő tanár: Valkóné Kovács Márta
2.
Kláminger Marcell, Egry József Általános Iskola, Keszthely, felkészítő tanár: Enyingi Józsefné
3.
Sajti Zsolt, Boglári Általános Iskola, Balatonboglár, felkészítő tanár: Horváth László
4.
Kovács Dominik, Csány-Szendrey ÁMK Belvárosi Tagiskola, Keszthely, felkészítő tanár: Volf József
5.
Kovács Réka Tapolcai Általános Iskola Batsányi János Tagintézmény, felkészítő tanár: Bruckner Zsuzsanna
6.
Nagy Patrícia Barbara, Ramasetter Vince Ált. Iskola, Sümeg, felkészítő tanár: Ériné Polgárdi Edit

FIZIKA    
1.
Iván Balázs, Reich Károly Ált. Iskola, Balatonszemes, felkészítő tanár: Kiss Sándor
2.
Bondor Bence, Illyés Gyula Ált. Isk., Hévíz, felkészítő tanár: Prótár Tímea
3.
Nowinszky Dalma, Csány-Szendrey ÁMK Belvárosi Tagiskola, Keszthely, felkészítő tanár: Fölföldiné Katona Erika
4.
Nyakas Viktória, Balatonlellei Ált. és Alapfokú Műv.oktatási Intézmény, felkészítő tanár: Podányi Judit, Nyakas László
5.
Varga Ákos, Egry József Ált. Isk., Keszthely, felkészítő tanár: Dr. Lóthné Tolvéth Katalin
6.
Polgár Patrik Ranolder János Római Kat. Á. I. Keszthely, felkészítő tanár: Töreki Ildikó

INFORMATIKA   
1.
Szabó Anna, Csány-Szendrey ÁMK Belvárosi Tagiskola, Keszthely, felkészítő tanár: Molnárné Riskó Erzsébet
2.
Gróf Laura, Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos Tagintézménye, felkészítő tanár: Gál Attila
3.
Karikó Csongor Csanád, Reich Károly Ált. Isk., Balatonszemes, felkészítő tanár: Kiss Sándor
4.
Simon Csongor, Eötvös Károly Közös Fenntartású Intézmény, felkészítő tanár: Gelencsér Zoltán Tibor
5.
Nagy László, felkészítő tanár: Balatonlellei Ált. és Alapfokú Műv.oktatási Intézmény, felkészítő tanár: Kovács Béla
6.
Márton Mihály, Egry József Ált. Isk., Keszthely, felkészítő tanár: Szabó János

CSAPATVERSENY  
I. Reich Károly Általános Iskola, Balatonszemes
II.
Csány-Szendrey ÁMK Belvárosi Tagiskola, Keszthely
III.
Egry József Általános  Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Keszthely
IV.
Balatonlelle-Karád Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Balatonlelle
V.
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola, Hévíz
V.
Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos Tagintézménye, Tapolca

Szombaton az aradi vértanúkra emlékezünk

2012. október 06.

Október 6-án, szombaton az Aradi Vértanúk Emléknapján az 1848-as forradalom és szabadságharc bukását követően, 1849. október 6-án kivégzett magyar katonatisztekre emlékezünk.

http://www.monitormagazin.hu/webimages/images/2012_oktober/aradi_vertanuk.jpg

Az emléknap alkalmából Keszthelyen, a Szent Miklós temetőben kerül sor a városi megemlékezésre.
Ünnepi beszédet mond Varga Gábor, a Vajda János Gimnázium tanára. Közreműködnek a Vajda-gimnázium diákjai és a Szent István Dalárda.
A megemlékezés17 órakor kezdődik.

 

 

Programokban gazdag jubileumi év Keszthelyen

Keszthely - Jubileumi év az idei a Goldmark Károly Művelődési Központ életében: hatvan éve nyílt meg a kulturális intézmény. A programok is ennek jegyében zajlanak.

2012. július. 03. kedd | Szerző: Sámel József

– Hatvan éve nyitották meg a Goldmark Károly Művelődési Központot, tízéves a Balaton Színház és a Táncpanoráma, s két évtizede indult a Keszthelyi Borfesztivál. A népi kismesterségek szakkör 30 éve működik – sorolta a kerek évszámokat Csengei Ágota igazgató, s elmondta: nemrég ünnepségen emlékeztek meg a művelődési központ alapításáról. Nyitásként Merényi Judit édesapja, Merényi Elemér igazgatói munkájára emlékezett, s felidézte a táncot oktató édesanyja tevékenységét is.

A tanévzáró suli-buli, csakúgy, mint a többi tematikus program, nagyon népszerű a közönség körében (Fotó: Sámel József)

A tanévzáró suli-buli, csakúgy, mint a többi tematikus program, nagyon népszerű a közönség körében (Fotó: Sámel József)

Cséby Géza arról a 29 évről szólt, melynek során ő vezette a Goldmarkot. A Balaton Színház beindítására és a Helikoni Ünnepségek szervezésére emlékezik a legszívesebben.

Az intézmény jelenét Csengei Ágota idézte: – Szeretem a tematikus rendezvényeket, ennek jegyében indítottuk az esküvői kiállítást, a természetgyógyász napokat, a nők, illetve a születés hetét, a suli-buli tanévzárót, a 100 hungarikum bormustrát. A többi program és képzés is fontos az életünkben – mondta. Elismeréseket is alapítottak idén: a Cserépbaba-díjat a Vajda- gimnázium pedagógusa, Szabó Edit kapta, a Nagyvarázsló- díjat pedig a Ziegler Nyomda vezetője, Ziegler Károly. Mint megtudtuk: a nyári szezon is tele lesz programmal, az egyik legnagyobb a keszthelyi Fő tér átadása köré „csoportosuló” háromnapos rendezvény.

 

Négy aranyérmet nyertek a zalaiak

Zalaegerszeg - A fővárosban rendezte a Magyar Diáksport Szövetség az országos középiskolás diákolimpiát. A zalai diáksportolók a minőséget képviselték a 15–19 éves diáksportolók nagy országos seregszemléjén. A zalai fiatalok négy(!) bajnoki címet, három ezüstérmet és három bronzérmet hoztak iskolájuknak.

2012. június. 13. szerda | Szerző: Bóbics László

Szűcs Valdó, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulója 110 m gáton az előfutamban 13,90 mp-re, majd a döntőben 13,80 mp-re javította az országos ifjúsági csúcsot, s nyert bajnoki címet. Még a Zrínyi-gimnáziumnál maradva, a Salamon, Szűcs, Gerencsér, Pácsonyi összetételű 4x100m-es váltó is győzött.

A Zrínyi-gimnázium váltója (Fotó: Bóbics László)

A Zrínyi-gimnázium váltója (Fotó: Bóbics László)

A Keszthelyi Asbóth SZKI tanulója, Kovács Benjámin a legjobb diák középtávfutó Magyarországon. Előbb 1500 m-en, majd 3000 m-en utasította maga mögé az egész mezőnyt, s nyert két aranyérmet.

Aranyics Bence (Keszthely Asbóth SZKI) 100 m-en ezüst-, 200 m-en pedig bronzérmet szerzett.

Gergely Hajnalka (Zalaegerszeg Mindszenty-gimnázium) magasugrásban lett ezüstérmes.

A zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium fiú kvartettje 4x400m-en ért el értékes második helyezést, Salamon, Szűcs, Gerencsér, Pácsonyi összeállításban.

A keszthelyi sikeremberek (Fotó: Bóbics László)

A keszthelyi sikeremberek (Fotó: Bóbics László)

Némethy Zsófia (Zalaegerszeg, Zrínyi) két versenyszámban is dobogóra állhatott. 200 m-en és 400 m gáton egyaránt bronzérmes lett.

A dobogós helyezések mellett a zalai fiatalok további 10 döntős helyezést értek el.

Eredmények

100 m: 4. Horváth Lotti (Keszthely, Vajda János Gimn.) 12,46 mp. 200 m: 3. Horváth Lotti 25,81. 100 m gát: 4. Szili Szabina (Zalaegerszeg, Kölcsey Ferenc Gimn.) 15,02. Magasugrás: 2. Gergely Hajnalka (Zalaegerszeg, Mindszenty József Ált. Isk., Gimn. és Kollégium) 1,64cm. 200 m: 2. Némethy Zsófia (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn.) 25,68 mp. 400 m: 4. Némethy Zsófia (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn.) 57,67 mp. 400 m gátfutás: 3. Némethy Zsófia (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn.) 1:01,71 p. 100 m: 2. Aranyics Bence (Keszthely, Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium) 11,10 mp. 800 m: 7. Molnár Márk (Keszthely, Vajda János Gimn.) 2:00,89 p. 1500 m: 1. Kovács Benjamin (Keszthely, Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium) 3:58,88 p. 3000 m: 1. Kovács Benjamin (Keszthely, Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium) 8:50,41 p. 110 m gát: 1. Szûcs Valdó (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn.) 13,80 mp. 4. Béres Márton (Zalaegerszeg, Kölcsey Ferenc Gimn.) 15,22, 5. Rákosa Bálint (Zalaegerszeg, Csány László Közgazdasági SZKI) 15,45. 200 m: 7. Gerencsér Ádám (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn.) 23,06 mp. 800 m: 5. Kubicsek Máté (Keszthely, Vajda János Gimn.) 1:59,62 p. 4x100 m: 1. Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn. (Salamon Dániel, Szûcs Valdó, Gerencsér Ádám, Pácsonyi Márton) 43,30 mp. 4x400 m: 2. Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimn. (Salamon Dávid, Szűcs Valdó, Gerencsér Ádám, Pácsony Márton) 3:26,65 p.

 

Török - Magyar diákkapcsolat

Keszthely - A Vajda János Gimnázium meghívására huszonhárom diák és hat pedagógus érkezik Keszthelyre a törökországi Denizli városából április 25-én. A Vajda és a Kazim Kaynak Gimnázium között 2011 őszén létesült kapcsolat.

http://www.tvkeszthely.hu/hir_kepek/11416_kozepkep.jpg

Az együttműködés az Európai Bizottság két programjának is része; az eTwinnning és a Comenius Program az európai oktatási intézmények nemzetközi együttműködésének fórumai Európa-szerte, melyekhez néhány nem EU-s ország, mint például Norvégia, Izland, vagy éppen Törökország iskolái is csatlakozhatnak.

A Kazim Kaynak Gimnáziumot az időközben elhunyt alapítójáról nevezték el, és 1995-ben nyitották meg. 1400 diákját 65 pedagógus oktatja, az igazgató munkáját négy helyettes segíti. Az intézmény többek között nemzetközi kapcsolatairól és sporteredményeiről ismert. A diákok egyenruhát viselnek, ez ma is jellegzetes vonása a török iskolarendszernek.

A két gimnázium együttműködésének alapja, hogy 150 éven keresztül átfedésben formálódó történelmünk kínálja a lehetőséget, hogy bizonyítsák: több bennünk a közös, mint azt sokan gondolnák. Az együttműködés munkanyelve angol, címe magyarra fordítva „Közös múltból a közös jövő felé”. A vajdás diákok felderítik az Ottomán Birodalom kárpát-medencei jelenlétének fő történéseit, megismertetik kiemelkedő történelmi alakjait, csatáit. Ezen kívül bemutatják népi hagyományainkat (öltözet, tánc, zene, ételek), és megismertetik országunkat, városunkat és az iskolát is. Adottságaink közös vonása a termálvíz és egy nemzeti park közeli jelenléte, amely további lehetőséget nyújt a közös munkára.
Kiemelt tervük egy digitális háromnyelvű tematikus hangos szótár elkészítése, amely török, magyar és angol nyelven gyűjti össze a legfontosabb kifejezéseket, többek között a mindennapi társalgás, történelem, természetvédelem témakörében, valamint a török jövevényszavak területén.

Az együttműködésnek van egy fontos előfeltétele: a megismerkedés. A csapattagok már hónapokkal ezelőtt megosztották személyes bemutatkozó levelüket, és néhány napon belül már a világhálón is kialakult egy kis közösség, amely lehetőségeket nyújt a személyes megismerkedésre legalább annyira, mint a közös munkára. Ez a személyes kapcsolat és élmény az, amely az egyik fontos hozadéka az egyébként nem kevés szervezőmunkát igénylő együttműködéseknek. Egy sor készség is fejlődik, mint például a nyelvi készségek, kutatási, előadói, szervező és kommunikációs készségek sora. Az infokommunikációs eszközök használata és egymás megismerése, megértése révén a diákok látókörének tágulása, a világ jelenségeinek magasabb szintű átlátása és megértése is teljesebbé válhat.

Mivel a Kazim Kaynak és a Vajda János Gimnázium együttműködése egyúttal Comenius Program része is, a pályázat anyagi támogatást nyert, amely egymás látogatására fordítható.
A keszthelyi látogatás egybeesik a Helikoni Ünnepségek eseményeivel, amely várhatóan emlékezetes élményt hoz a magyar vendéglátó családoknál megszálló diákok és pedagógusok számára. A kulturális fesztivál, a Festetics-kastély, valamint Hévíz megismerésén kívül a török küldöttség meglátogatja Pécset, Szigetvárt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. A ferihegyi búcsú előtt pedig lehetőségük lesz Tihanyt, Szentendrét és Budapestet is megismerni. A magyar csapat a jövő tanév őszi szünetében tervezi látogatását Törökországba.

Denizli Törökország 25. legnépesebb városa (600 000 lakos). Az ország ázsiai részén fekszik, a sokak által ismert Pamukkale, a Természeti Világörökség részeként nyilvántartott termálvizes mészkőteraszok vidékén. Dinamikus gazdasági fejlődéséről, többezer éves múltjáról, kakasairól (a város címerállata) és környékének természeti szépségeiről híres régióközpont a kanyargó Menderes folyó partján.

Forrás: Zsalakovics Eszter sajtóreferens, Polgármesteri Kabinet

 

Írásbeli és szóbeli közt

Zalaegerszeg - A 2011-2012-es érettségi vizsgák kapcsán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Rigó Csaba. A kormánymegbízott a közelgő pedagógusnapról is megemlékezett.  

2012. június. 01. péntek | Szerző: Péter Gyöngyi

Rigó Csaba az érettségivel kapcsolatos összegzésében elmondta, Zalában 28 helyszínen 12367 írásbeli vizsga zajlott – problémák nélkül. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 13, a középszintűeket június 18. és 29. között tartják. Az előbbit választó diákok 4 helyszínen 54 tantárgyi bizottság előtt, az utóbbit választók 28 helyszínen 95 bizottság előtt adnak számot tudásukról.

A kormánymegbízott az idén 240 éves keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatójának, Szörényi Zoltánnak és egyik helyettesének, Schuch Angélának emléklapot adott át az intézmény évfordulója apropóján: rajtuk keresztül – e gesztussal – a megye valamennyi pedagógusát köszöntötte a hét végi pedagógusnap alkalmából. 

 

Gimis orvosklub: diákok ismerkedtek a hivatással

Keszthely - Lezárult a Vajda János Gimnáziumban indított Orvosklub első éve. Minden érintett hasznosnak ítélte a sorozatot, melynek során számos ismeretet szereztek a diákok a gyógyító hivatásról.

2012. május. 15. kedd | Szerző: Sámel József

- Egyrészt, mivel a szüleim nem orvosok voltak, sok minden a szakmában, a munka kapcsán meglepetésként ért. Másrészt a középiskolás korosztállyal jól szót értek, ezért is gondoltam, hogy segíthetek nekik abban, hogy az orvosi hivatásról reális képet kapjanak - idézte a kezdeteket és célokat az ötletgazda, dr. Hertelendy László háziorvos.

A diákklub vezetését Morvai Niki vállalta.

- Magam is orvos szeretnék lenni, ám sajnos nekünk, diákoknak a média sokszor ijesztő hírein kívül nincs lehetőségünk, hogy közvetlen információt kapjunk e hivatásról. Szerettem volna tudni mi vár rám – mondta, hozzátéve: a klub létszáma gyorsan nőtt, néhány héten belül már húszan vettek részt a találkozókon.

Első alkalommal az ismerkedésen túl az orvosi hivatás lehetséges motivációiról beszélgettünk - folytatta dr. Hertelendy László. - Önzetlenség, gyógyításvágy, társadalmi elismertség, jó kereseti lehetőség, magas szakmai kihívások, vagy egyéb miatt választanák-e a pályát. A régi példaképek követendő motivációit is áttekintettük. Jártunk a kórház kórbonctani osztályán, s annak múzeumában.

A második félév „gyakorlattal” folytatódott, találkoztak, beszélgettek medikusokkal, Hertelendy doktor pedig bemutatta a praxisát. Bepillanthattak az intenzív, a sebészeti, a sürgősségi és a gyermekosztály, valamint az állatorvosok munkájába is.

- Mindent megnézhettünk, számomra legtöbbet az őszinte vallomásuk jelentette arról, miért lettek orvosok - mondta Niki. - Mindez megerősített az orvosi hivatás választásában.

- Öröm volt velük lenni és a tudás átadásának örömét látni. Valamennyi intézmény készséggel állt mellénk. Lehetőségként hátravan még egy látogatás a budapesti Orvostörténeti Múzeumba. Köszönettel tartozunk Dr. Fehérváryné Horváth Katalinnak, a klub tanár koordinátorának is. Hogyan tovább? Ez már csak a diákokon múlik...

A vajdások is elballagtak

Elballagtak szombaton a diákok a középiskolákból. A keszthelyi Vajda János Gimnáziumból négy osztály 139 tanulója lépett ki az életbe.

2012. május. 05. szombat | Frissítve: 2012. május. 06. vasárnap | Szerző: Szabó Judit

Miután rész vettek az utolsó osztályfőnöki órán, a ballagó diákok végigjárták a nagy múltú gimnázium épületét, majd a sétálóutcán át a keszthelyi kastélyparkba vonultak, ahol Szörényi Zoltán igazgató búcsúztatta a végzősöket. Az ünnepség keretében jutalomban részesítették azokat az érettségi előtt álló tanulókat, akik tanulmányaik során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

139 diák ballagott a Vajdában - Fotó: Szabó Judit

139 diák ballagott a Vajdában - Fotó: Szabó Judit


Kiss Ibolya igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, hogy a Vajda János Gimnázium diákjainak általában 85-95 százaléka felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait. Az iskola továbbra is népszerű, idén is nagy volt a túljelentkezés. Az intézmény életében jelentős változás, hogy a következő tanévtől hatosztályos gimnáziummá válik. A nevelőtestület azért kérte a pedagógiai program módosítását, mert úgy látja: a  tehetséggondozás akkor hozza meg igazán a gyümölcsét, ha már 12 évesen bekerülnek a gimnáziumba a diákok.

A  végzős diákok a kastélyparkban vettek részt az  ünnepségen  - Fotó: Szabó Judit

A végzős diákok a kastélyparkban vettek részt az ünnepségen - Fotó: Szabó Judit

 

A végzősök 85-95 százaléka felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait- Fotó: Szabó Judit

A végzősök 85-95 százaléka felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait- Fotó: Szabó Judit

 

A Vajda János Gimnázium meghívására huszonhárom diák és hat pedagógus érkezik Keszthelyre a törökországi Denizli városából április 25-én. A Vajda és a Kazim Kaynak Gimnázium között 2011 őszén létesült kapcsolat.
Az együttműködés az Európai Bizottság két programjának is része; az eTwinnning és a Comenius Program az európai oktatási intézmények nemzetközi együttműködésének fórumai Európa-szerte, melyekhez néhány nem EU-s ország, mint például Norvégia, Izland, vagy éppen Törökország iskolái is csatlakozhatnak.

A Kazim Kaynak Gimnáziumot az időközben elhunyt alapítójáról nevezték el, és 1995-ben nyitották meg. 1400 diákját 65 pedagógus oktatja, az igazgató munkáját négy helyettes segíti. Az intézmény többek között nemzetközi kapcsolatairól és sporteredményeiről ismert. A diákok egyenruhát viselnek, ez ma is jellegzetes vonása a török iskolarendszernek.

 

A két gimnázium együttműködésének alapja, hogy 150 éven keresztül átfedésben formálódó történelmünk kínálja a lehetőséget, hogy bizonyítsák: több bennünk a közös, mint azt sokan gondolnák. Az együttműködés munkanyelve angol, címe magyarra fordítva „Közös múltból a közös jövő felé”. A vajdás diákok felderítik az Ottomán Birodalom kárpát-medencei jelenlétének fő történéseit, megismertetik kiemelkedő történelmi alakjait, csatáit. Ezen kívül bemutatják népi hagyományainkat (öltözet, tánc, zene, ételek), és megismertetik országunkat, városunkat és az iskolát is. Adottságaink közös vonása a termálvíz és egy nemzeti park közeli jelenléte, amely további lehetőséget nyújt a közös munkára.
Kiemelt tervük egy digitális háromnyelvű tematikus hangos szótár elkészítése, amely török, magyar és angol nyelven gyűjti össze a legfontosabb kifejezéseket, többek között a mindennapi társalgás, történelem, természetvédelem témakörében, valamint a török jövevényszavak területén.

 

Az együttműködésnek van egy fontos előfeltétele: a megismerkedés. A csapattagok már hónapokkal ezelőtt megosztották személyes bemutatkozó levelüket, és néhány napon belül már a világhálón is kialakult egy kis közösség, amely lehetőségeket nyújt a személyes megismerkedésre legalább annyira, mint a közös munkára. Ez a személyes kapcsolat és élmény az, amely az egyik fontos hozadéka az egyébként nem kevés szervezőmunkát igénylő együttműködéseknek. Egy sor készség is fejlődik, mint például a nyelvi készségek, kutatási, előadói, szervező és kommunikációs készségek sora. Az infokommunikációs eszközök használata és egymás megismerése, megértése révén a diákok látókörének tágulása, a világ jelenségeinek magasabb szintű átlátása és megértése is teljesebbé válhat.

Mivel a Kazim Kaynak és a Vajda János Gimnázium együttműködése egyúttal Comenius Program része is, a pályázat anyagi támogatást nyert, amely egymás látogatására fordítható. A keszthelyi látogatás egybeesik a Helikoni Ünnepségek eseményeivel, amely várhatóan emlékezetes élményt hoz a magyar vendéglátó családoknál megszálló diákok és pedagógusok számára. A kulturális fesztivál, a Festetics-kastély, valamint Hévíz megismerésén kívül a török küldöttség meglátogatja Pécset, Szigetvárt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. A ferihegyi búcsú előtt pedig lehetőségük lesz Tihanyt, Szentendrét és Budapestet is megismerni. A magyar csapat a jövő tanév őszi szünetében tervezi látogatását Törökországba.

Denizli Törökország 25. legnépesebb városa (600 000 lakos). Az ország ázsiai részén fekszik, a sokak által ismert Pamukkale, a Természeti Világörökség részeként nyilvántartott termálvizes mészkőteraszok vidékén. Dinamikus gazdasági fejlődéséről, többezer éves múltjáról, kakasairól (a város címerállata) és környékének természeti szépségeiről híres régióközpont a kanyargó Menderes folyó partján. 

Helikoni díjeső - Újkori Helikoni Ünnepségek

 eredményei

Kis túlzással, milliónyi díjat, minősítést osztottak ki az Újkori Helikoni Ünnepségek résztvevői között. Mindez azt jelenti, hogy a zsűri és a közönség színvonalas produkciókat láthatott, értékelhetett.

2012. április. 30. hétfő | Szerző: Sámel József
 Az eredmények:

Népzene, fődíj: Orosz Ágoston, Orosz Bence (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár) Arany: Sváb Népzenei Együttes (Lovassy László Gimnázium, Veszprém) Blumenschein Alinka (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs). Ezüst: Zengető Együttes (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Pécs), Kék Balaton Citerazenekar (Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Keszthely). Bronz: Nádasdy-Rumi-Trömböczky (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Piróka (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár).
 
 Népdal, fődíj: Újvárosi Kanászok (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros). Arany: Schneider Lajos Népdalkör (Kisfaludy Károly Gimnázium, Mohács), Horváth Laura (Dr. Mező Ferenc Intézményegység, Nagykanizsa), Járóka Renáta (Bárdos László Gimnázium, Tatabánya), Kaiser Adrienn (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Elekes Boglárka-Tar Virág (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Borzavári Róza (Vak Bottyán Gimnázium, Pécs), Rozmaring Együttes (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Marton Magdolna (Dr. Mező Ferenc Intézményegység, Nagykanizsa). Ezüst: Csoltói Gergely (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron), Fritz Janka (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom), Pacsirták (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár), Huber Éva Tünde (Somogy Megyei Önk. Mátyás Király Gimnázium, Fonyód), Katz Fruzsina (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Jankó Veronika (Danubius Hotels Szakképző Iskola, Sopron), Táncsics Mihály Gimnázium népdalköre (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár). Galagonya Együttes (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Celldömölk). Bronz: Kersák György (Dr. Mező Ferenc Intézményegység, Nagykanizsa), Szabó Luca (Gönczi Ferenc Gimnázium, Lenti), Röss Nikolett (Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs), Fekete Veronika (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi), Faa Eszter (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), Balogh Máté (Tolna Megyei Szent László SZKI, Szekszárd), Buvári Réka (Batthyányi Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Orbán Adrienn Barbara (Kinizsi Pál Élelmiszeripari SZKI, Kaposvár).

Néptánc együttes, fődíj: Lovassy Táncegyüttes (Lovassy László Gimnázium, Veszprém). Arany: Bartina Csoport (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Kurázsi Táncegyüttes (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém), Csobánok (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg). Ezüst: Hétheted Néptánccsoport (Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály SZKI, Zalaegerszeg), Kemenesalja Néptánccsoport (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Celldömölk), Leőwey Táncegyüttes (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs). Bronz:Lippentős Táncegyüttes (Batthyányi Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Kis Kinizsi Néptánccsoport (Batsányi János Gimnázium, Tapolca), Kölcsey Táncosok (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg)

Néptánc, szóló, fődíj: Takács Bálint-Csánitz Márk (Ajkai Szakképző Iskola Bánki Donát Intézet, Ajka) Arany: Orsós László (Somogyi TISZK Rudnay Gyula Szakképző, Tab), Fodor Mátyás (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Virtus (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár), Wolf Tamás (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár), Pósfai István (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Balogh-Márton Panna (Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola Gimnázium), Balogh-Márton Péter (Kaposvár), Fekete Veronika-Fodor Mátyás (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium Balatonalmádi). Ezüst: Kócza Levente (Batthyányi Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Csizmazia Orsolya-Kondics Ábel (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi), Farkas Ádám (Keszthelyi VSZK, Keszthely), Szabó Luca Réka-József Kornél (Keszthelyi VSZK, Keszthely), Szélescsapás Kamaracsoport (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros), Frim Adrián (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs). Bronz: Szölösi Virág-Stefanics Dániel (Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola, Balatonboglár), Mező Táncegyüttes (Dr. Mező Ferenc Intézményegység, Nagykanizsa), Herendi Virág Violetta-ifj. Tóbiás Zoltán (PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium, Pécs), Baksai Gergő (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Pécs), Simon Dániel (Piarista Gimnázium, Nagykanizsa), Salamon Szilvia-Rumi Benjamin (Lóczy Lajos Gimnázium, Balatonfüred), Fekete Veronika-Fodor Mátyás (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium).
 
 Irodalmi alkotás, fődíj: B. Kiss Mátyás (Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, Veszprém). Arany: Kenyeres-Gyulassy Kinga (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Nagy Ramóna (I. Béla Gimnázium, Szekszárd), Takács Bálint, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs). Ezüst: Bolba Rita (Apáczai Nevelési és ÁMK Gimnáziuma, Pécs), Bozsó Borbála (Szent Mór Iskolaközpont, Pécs), Kutasy Pálma (Vajda János Gimnázium, Keszthely). Bronz: Heilig Dávid (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Stamler Lili (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Szakonyi Dorina (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Vörös Rózsa (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Zrubecz Szilvia (Vajda János Gimnázium, Keszthely).
 
 Képzőművészeti alkotás, fődíj: Varga Benedek (Türr István Gimnázium, Ajka). Arany: Helischer Nikolett (III. Béla Gimnázium, Zirc), Vincze Luca (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs), Fábián Enikő (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Monori Ráhel (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár) Nagy Márta (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros), Rátkai Alíz (Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézmény,Tamási), Vöröskői Petra (Vetési albert Gimnázium, Veszprém),Sass Róbert, (Váczi Mihály Ipari Szakképző Iskola, Székesfehérvár), Lázár Helga (Bibó István AGSZ, Hévíz), Komárovics Melitta (Thúry György Tagintézmény, Nagykanizsa) Janus Pannonius Gimn. rajzszakköre (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs). Ezüst: Jakus Melánia; Berzsenyi Dániel Gimnázium, Celldömölk), Iváncza Kristóf (Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola, Veszprém), Horváth Réka (Bibó István AGSZ, Hévíz), Horváth Réka-Fekete István (Vörösmarty Általános Iskola és Gimnázium, Ajka), Nyul Krisztina (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Hegedűs Dominika (Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár), Miklós Kristóf (Dr. Mező Ferenc Gimnázium, Nagykanizsa), Helischer Nikolett (III. Béla Gimnázium, Zirc), Tóth Márton (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron), Gyenes Júlia Boróka (Ady Endre Gimnázium, Zalaegerszeg), Jakus Melánia (Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző, Celldömölk), Galántai Gergely (Eötvös József Gimnázium, Tata) Mészáros Anna (Batsányi János Gimnázium, Tapolca), Ferdinánd Mónika (Fischer Mór Porcelánipari Szakiskola, Herend), Takács Jada (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Lukács Laura Klára (Szt. Mór Katolikus Gimnázium és SZKI, Pécs), Stamler Lili (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa). Bronz: Kurucz Dávid (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Horváth Gergely (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Csordás Zsanett (Kaposvári Egyetem Gyakorló Gimnázium, Kaposvár), Nyul Krisztina (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Vass Olívia (Petőfi Sándor Gimnázium, Pápa), Jordanics Szabolcs (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Stamler Lili (Batthyányy Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Sátor Gréta (Széchenyi István Gimnázium, Pécs), Szabó Petra (Fischer Mór Porcelánipari Szakiskola, Herend), Michelisz Éva (Ciszterci rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs), Sass Róbert (Váczi Mihály Ipari Szakképző Iskola, Székesfehérvár), Vancsura Viven (Klebersberg Középiskolai Kollégium, Kaposvár), Kreitner Péter (Árpádházi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom), Takács Márk (Mátyás Király Gimnázium, Fonyód), Pálfi Dóra (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Brenner Andrea (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém), Komárovics Melitta (Thúry György Szakképző Iskola, Nagykanizsa), Krémer Zoltán (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Vincze Luca (Leőwey Klára Gimnázoium, Pécs)


Komolyzene-hangszerszóló, fődíj: Győri András (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs). Arany: Bogár Gyula (Ady Endre Gimnázium, Zalaegerszeg), Élő Ádám (Somogyi TISZK Radnay Gyula Középiskolája, Tab), Dudás Péter (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Marcali), Kresztyankó Balázs (Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola Gimnázium, Kaposvár), Dóczi Martin Olivér (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Bóna Márton (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron), Eppel Noel (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Tóth András (Bibó István Alternatív Gimnázium, Hévíz), Jászberényi Tünde (Petőfi Sándor Gimnázium, Bonyhád), Arany Franciska (Piarista Gimnázium - Nagykanizsa), Harsányi Péter (Montenuovo Nándor SZKI, Bóly), Vida Lúcia (Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium, Pécs) Győri Mátyás (Kereskedelmi, Idegenforgalmi Szakközépiskola, Pécs), Farkas Péter (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), Márkus Ágnes (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), Kizmus Kornél (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Pátkai Gyöngyvér (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Fenyves Krisztián (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom), Fodor Boglárka (Apáczai Gimnázium, Pécs), Kiss Nikoletta (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), Horváth László (Battyhány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Mezriczky Bence (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár), Bakó Armand (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs), László Dániel (Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, Veszprém), Balázs Márta Eszter (Babits Mihály Gimnázium, Pécs), Németh Bálint (Türr István Gimnázium, Pápa), Vid Győző (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely). Ezüst: Albert Elemér (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Horváth Rita (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Polgár Katalin (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Kiss Sándor (Klebelsberg Középiskolai Kollégium, Kaposvár), Kőrösi Tamás (Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Dunaújváros), Orbán Johanna (Bródy Imre Gimnázium, Ajka), Hatos Martin (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Papp Nóra (Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, Győr), Nagy Bálint (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), György Bence (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Kovács Bertalan (Szent Mór Gimnázium, Pécs), Kovács Denise (Apáczai Gimnázium, Pécs), Illés Kristóf (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Kovács Evelin (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Katits Benedikta (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs), Csathó Ábel (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros), Drimmer Márton (Perintparti Szó-Fogadó, Waldorf Gimnázium, Szombathely), Farkas Noémi (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs), Gombkötő Renáta (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Horváth Emese (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár), Balogh Viktória (Kisfaludy Károly Gimnázium, Mohács), Takács Noémi (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Kurucz Márta (Kisfaludy Sándor Gimnázium, Sümeg), Romsics Rebeka (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Bengernó Dániel (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs). Bronz: Horváth Eszter (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Bogár Emese (Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár), Törköly Petra (Bárdos László Gimnázium, Tatabánya), Patai Rebeka (Deák-Széchenyi Szakközépiskola, Zalaegerszeg), Fejős Dániel (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Németh Réka (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), Léhárt Linda (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg), Baranyai Anna (Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely), Kereszti Réka (Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely), Varga Dávid (Kanizsai Dorottya Gimnázium, Szombathely), Csiszár Viktória (Gazdasági Szakképző Iskola, Pápa), Szeidl Hajnalka (Kisfaludy Sándor Gimnázium, Sümeg), Kenyeres Alíz (Bibó István Gimnázium, Hévíz), Mező Nikolett (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Kulcsár Flóra (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Horváth Janka (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár), Kutasi Bence (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Győri Barnabás (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs), Zsédely Tamás (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár), Oláh Noémi (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs), Dóber László (VSZK, Keszthely), Somogyi Kinga - (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém).

Komolyzene-ének kategória: Vizer Dávid (Türr István Gimnázium, Pápa). Arany: Balogh Máté (Szent László SZKI és Kollégium, Szekszárd), Karát Eszter (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Fenyvesi Dóra (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Sóki Richárd (Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs). Ezüst: Schranc Álmos (Mátyás Király Gimnázium, Fonyód), Salamon Eszter (Dél-Zselic Zrínyi Miklós Gimnázium, Szigetvár), Olajos Anikó (TIT Alapítványi Középiskola, Kaposvár). Bronz: Fenyő Fanni (Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár), Szirtes Barbara (Ady Endre Gimnázium, Zalaegerszeg), Földi Szimonetta (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg).

 Komolyzene-kamarazene, fődíj: Tóth András, Vincze Zsófia, Vass Benjámin, György Bence (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely). Arany: Proity Luca, Tóth Leona, Szendrődy Iringó (Mátyás Király Gimnázium, Fonyód) Müller Zita, Kovács Evelin, Szabó Stefánia, Horváth Laura (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Szaxofon kvartett (Petőfi Sándor Gimnázium, Bonyhád), Sarnyai Dalma, Horváth Ábel (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron), Ritmusvarázs Ütőegyüttes (Szent Mór Gimnázium, Pécs), Vereckei Dávid, Fenyves Krisztián (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom), Csonka Gábor, Poleczky László (Apáczai Csere János Nevelési Központ, Pécs), Gamper Johanna, Gamper Alice, Alföldi Eszter (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Gáspár Fanni, Mukics Júlia, Kocsis Orsolya, Paulik Ráhel (Bolyai János Gimnázium, Szombathely), Táncsics trió (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár), Gáspár Fanni, Tóth Péter, Kocsis Orsolya, Paulik Ráhel (Bolyai János Gimnázium, Szombathely), Csepely Fanni, Molnár Dorottya (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Illés Márk, Grunda Dávid (Babits Mihály Gimnázium, Pécs), Fuvola együttes (Babits Mihály Gimnázium, Pécs), Leőwey kamaraegyüttes (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs), Aranyos Katalin, Kerekes Veronika (Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs), Trio Rupnik (Glasbena Sola - Vrhnika, Szlovénia), Gál Keve, Vass Dorina (Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár), Vajda János Gimnázium rézfúvós szextettje (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Balatonfüredi fúvósók (Lóczy Lajos Gimnázium, Balatonfüred), Strém Kálmán Ifjúsági Vonószenekar (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Czinege Lilla, Faragó Dániel (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), Hengst (Musiekschool Hengelo en Omstreken-Hengelo, Hollandia) Ezüst: Vajda Emília, Kasztl Kinga (Mátyás Király Gimnázium, Fonyód), Márton Laura, Lovász Amadé (Bibó István Alternatív Gimnázium, Hévíz), Kovács Flóra, Kovács Bertalan (Szent Mór Gimnázium, Pécs), Castrum Ferrum kvartett (Vasvári Béri Balogh Ádám Szakközépiskola, Vasvár), Barsi Orsolya, Krómer Réka (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Orff Ütősegyüttes (Vasvári Béri Balogh Ádám Szakközépiskola, Vasvár), Szomszéd Alíz, Tunner Kristóf (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi), Petra Nagoda, Teja Nagoda (Glasbena Sola-Vrhnika, Szlovénia), Romsics Rebeka, Horváth Rita (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Ciszterci Vonószenekar (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár). Bronz: Kathonay Károly, Gábor Edina (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Giay Anna, Nagy Annamária (Perczel Mór Gimnázium, Siófok), Jurásek Enikő, Szalkai Nikolett (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom), Fuvola kvartett (Nagyboldogasszony Római Kat. Gimnázium, Kaposvár), Kovács-Chován ütősduó (Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, Veszprém), Vasvári Régizene Együttes (Vasvári Béri Balogh Ádám Szakközépiskola, Vasvár), Kvartet klavirskih (Glasbena Sola-Vrhnika, Szlovénia)

Könnyűzene, fődíj: Hargitai Anna Veronika (Lovassy László Gimnázium, Veszprém). Arany: Agárdi Szilvia (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Takács László (Asbóth Sándor Térségi SZKI, Keszthely), Hargitai Anna Veronika (Leővey Klára Gimnázium, Pécs), Balogh Máté (Tolna Megyei Szent László SZKK, Szekszárd), Jádi Nikolett (Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár), Chris&Ben (Kökönyösi Oktatási Központ SZKI, Komló), Göcsei Gergő (SMÖ Perczel Mór Gimnázium, Siófok), CBG Kórus (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Celldömölk), Gotthard Ádám (Jendrassik-Venesz Középiskola, Veszpérm), Tulok Mátyás (Ajkai SZKK Bánki Intézményegység, Ajka), Kis Anikó (Rudas Közgazdasági SZKI, Dunaújváros), Saxofoonensembie Muziekschool Hengelo en Omstreken, Hollandia), Juhász Bence (Tolna Megyei Szent László SZKK Bezerédj Tagintézmény, Szekszárd), Józsa Trió (LOvassy László Gimnázium, Veszprém). Ezüst: Geschitz János (Pápai Gazdasági SZKK, Pápa), Cseke Dániel (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Pánczél Lányok (Ady Endre Gimnázium és Alapfokú Művoktatási Iskola, Zalaegerszeg), Bécsi Kamilla (Ipari SZKI, Veszprém), Málinger Anita (Leővey Klára Gimnázium, Pécs), Komorna Skupina (Glasbena Sola Vrhinka, Szlovénia), Orsós Eszter (Berzsenyi Dániel Gimnázium és SZKI, Celldömölk), Halász Tímea (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), Buzási Szabolcs (Kisfaludy Sándor Gimnázium, Sümeg), Ichor Kamarakórus (I. Béla Gimnázium, Szekszárd), Veszprémi Kvartett (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), Riegler Fanni (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs), The Lightning Wind (Fejér Megyei Vajda János Gimnázium, Bicske), Farkas Attila (Ajkai SZKK Bánki Donát Intézményegysége, Ajka). Bronz: Munkácsy Zenei Műhely (Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár), Dudás Ivett (Páterdombi SZKK Báthory István Székhelyiskola, Zalaegerszeg), Ujvári Bálint-Krajcár Dániel-Szendőfi Sára (Bárdos László Gimnázium, Tatabánya), Szécsényi Gergely (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs), Alhambra (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Halápi Katinka (Batsányi János Gimnázium, Tapolca), Szabó Réka Judit (PTE Babits Mihály Gimnázium Gyakorló Gimnázium, Pécs), Balambér Tamara-Megyesi Kata (Bárdos László Gimnázium, Tatabánya), Mihalik Mercédesz (GORSIUM Művészeti SZKI, Székesfehérvár), Hajdú Liliána (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), KGB (KözgázBA Band) (Veszprémi Közgazdasági SZKI, Veszprém), Vadász Viktória (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs).


Mozgásművészet-moderntánc, fődíj: Battyhány Gimnázium, Szan-Dia F.S.C. Arany: Ferenc Vivien-Jurak Bettina (Pécsi Művészeti Gimnázium, Pécs), Batthyány Gimnázium Szan-Dia F.S.C. (Batthyány Gimnázium, Nagykanizsa), Kürti Regina (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros), Katona Szilvia-Németh Veronika (Győri Tánc- és Képzőművészeti ÁI, SZKI, Győr), Borsos Zsófia-Gulyás Balázs (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Kovacsics Médea Kitti (Jendrassik-Venesz KI és SZI, Veszprém), Kiss Róbert (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár), Heawen Crew (Simonyi Károly SZKI, Pécs). Ezüst: Szabó Tímea (Dr. Mező-Thúry Gimnázium. Dr. Mező Intézményegység, Nagykanizsa), Felső Brigitta (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Gemenc TSE Garay csoportja (Garay János Gimnázium, Szekszárd), WH Tánciskola (Bibó István AGSZ, Hévíz), Szentes Nóra (Ipari SZKI és Gimnázium, Veszprém), Táskai Emese (Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár), Orsós Tímea (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs), Németh Veronika (Győri Tánc- és Képzőművészeti ÁI, SZKI, Győr), Broadway (Bibó István AGSZ, Hévíz), Zatykó Roland-Vincze Kitty (Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, Veszprém). Bronz: Vadász Virág (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs), Moderntánc csoport (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Kölcsey-Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg), Crystal Fitness SE (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), White Creatures (Rosti Pál Gimnázium, Dunaújváros), Diósdi Réka-Kuthi Boglárka (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi), Szekszárdi Mozgásművészeti Stúdió Garays csoportja (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Weltner Adrienn (Táncsics Mihály Gimnázium, Veszprém), Kern Melitta (PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium, Pécs), Grósz Anett-Müller Norbert (Táncsics Gimnázium, Siófok; Széchenyi Gimnázium Pécs), Zsibő (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), TenB (Gorsium Művészeti SZKI, Székesfehérvár), Szabó Gyöngyvér-Tarjányi Bendegúz (Batsányi János Gimnázium, Tapolca).
 
 Vers és próza, fődíj: Tegyi Kornél (Türr István Gimnázium, Pápa). Arany: Pem Dominik (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Horváth Márk (Piarista Gimnázium, Nagykanizsa), Fischl Ágnes (Eötvös József Gimnázium,Tata), Ignácz Melinda (Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs), Dobos János (Leőwey Klára Gimnázium,Pécs), Kató Hajnalka (Petőfi Sándor. Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Kiss Franciska (Apáczai Csere János ÁMK, Zalaegerszeg), Trömböczky Napsugár (Kölcsey Ferenc. Gimnázium, Zalaegerszeg), Farkas Martin (Vajda János Gimnázium, Keszthely). Ezüst: Cserményi Zsombor (Bródy Imre Gimnázium, Ajka), Varga Döniz (Dr. Mező Ferenc Gimnázium, Nagykanizsa), Bikki Dániel (Vetési Albert Gimnázium, Veszprém), Domján Nikoletta (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Hatvani Fanni, (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), Gracza Virág (Vak Bottyán Gimnázium, Paks), Pusztai Petra (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Kalányos Szilvia (Rudnay Gyula Szakképző Iskola,Tab), Sümegi Flóra Hanna (Pécsi Református Kollégiuma, Pécs). Bronz: Zákány Zita (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Papp Csenge (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium, Pécs), Imrei Réka (Thúry György Szakképző Iskola, Nagykanizsa), Ádám Ágnes (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár), Ruppert Tamás (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, Pécs), Ticz András (Közgazdasági Szakközépiskola, Veszprém), Böszörményi Luca, Széchenyi István Gimnázium,Dunaújváros, Targuba Enikő (Közgazdasági Szakközépiskola, Keszthely), Branuer Anna (Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs), Orsós Brigitta (Széchenyi István Gimnázium, Pécs).

Film és videó, fődíj: Magyar Bálint, Széchenyi István Ált. Isk, Gimnázium, Szakközépiskola, Pécs). Arany: Bagi Anna, Varga Gitta (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs), Novák Eszter (Battyhány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Szabó Csaba (Batsányi János Gimnázium). Ezüst: Zétény Paradoxon (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg), Petit Poucet (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Fehér Balázs (Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, Sopron). Bronz: OFF SCREEN, Punai Gergő, Szőcs Álmos (Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Mi Négyen (PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs), Végzős Lovassysok (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), 12A osztály (Vajda János Gimnázium, Keszthely), Hübler Attila (VSZK Keszthely).


Színjátszás, fődíj: Faludi Ferenc Diákszínpad, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium. Arany: Janus Társulat (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs), Replay csoport (Grácia Művészeti Intézet, Győr), GJG Színpad (Garay János Gimnázium, Szekszárd), K.B. csoport (Krúdy Gyula Gimnázium, Győr), Ripacsok Irodalmi Diák színjátszókör (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Zalaegerszeg), Lovassy Színpad (Lovassy Gimnázium, Veszprém), Leőwey Gimnázium Színjátszó Csoportja (Leöwey Klára Gimnázium, Pécs), Piarista Diákszínpad (Piarista Általános Iskola Gimnázium és Diákotthon, Nagykanizsa). Ezüst: Padányi Színpad (Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, Veszprém), Kabócák, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs), Látható Fény Csoport (Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Gimnáziuma, Pécs), Szépirodalmi Műhely (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg), Duende Színjátszókör (Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium, Várpalota), Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola színjátszó csoportja (Képesség-és Tehetségfejlesztő Magániskola, Várpalota), Dráma-tenger kalózai (Dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola, Nagykanizsa), CBG Színpad (Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola, Celldömölk). Bronz: Mindszenty Színjátszókör (Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium), Pódium (PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola, Pécs), Latrok (Vajda János Gimnázium, Keszthely), TEDI (Telekis Diákszínpad) (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár), Fonyódi Mátyás Király Gimnázium Diákszínpada (Somogy megyei Önkormányzat Mátyás király Gimnázium, Fonyód), Action Art (III. Béla Gimnázium Művészeti SZKI és Alapfokú Művészeti Intézmény, Zirc), PUXINPAD (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros), Színes Mímes (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, Bonyhád).


Vegyeskar, fődíj: Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium Laudate Vegyeskara (Pécs). Arany: Református Kollégium (Pécs), Széchenyi István Gimnázium (Dunaújváros), Babits Mihály Gimnázium (Pécs), Teleki Blanka Gimnázium (Székesfehérvár), Lovassy László Gimnázium (Veszprém), Battyhány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa), Kodály Zoltán Gimnázium (Pécs), Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium (Bonyhád), Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium (Budakeszi). Ezüst: Dr. Mező Ferenc Intézményegység (Nagykanizsa), Szent Mór Katolikus Gimnázium (Pécs), Leöwey Klára Gimnázium (Pécs), Rudas Közgazdasági Szakközépiskola (Dunaújváros), Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg), Széchenyi István Gimnázium (Sopron), Lóczy Lajos Gimnázium (Balatonfüred), 8.Munkácsy Mihály Gimnázium, Toldi Vegyeskar (Kaposvár), Padányi Schola Catholica (Veszprém), Vetési Albert Gimnázium (Veszprém). Bronz: Piarista Gimnázium, Mathia Károly Vegyeskara (Nagykanizsa), Munkácsy Mihály Gimnázium (Kaposvár), Ciszterci Szent István Gimnázium (Székesfehérvár), Szent László Szakképző Iskola (Szekszárd), Piarista Gimnázium (Mosonmagyaróvár).
 
 Női kar, fődíj: Babits Mihály Gimnázium (Pécs). Arany: Babits Mihály Gimnázium (Pécs), Balásy Szabolcs (Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium (Pécs), Lovassy László Gimnázium (Veszprém), Janus Pannonius Gimnázium (Pécs), Battyhány Lajos Gimnázium, Virág Benedek Nőikara (Nagykanizsa). Ezüst: Loránttffy Zsuzsanna Református Gimnázium (Kaposvár), Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola Női Kara. Bronz: Ciszterci Szent István Gimnázium (Székesfehérvár), Vak Bottyán Gimnázium, (Paks), Padányi Katolikus Gyakorlóiskola (Veszprém), Széchenyi István Gimnázium (Pécs).
 
 Kamarakórus fődíj: Református Kollégium Kamarakórusa (Pécs). Arany: Református Kollégium (Pécs), Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium Laudate Kamarakórus (Pécs), Leővey Klára Gimnázium Fiú Kamarakórusa (Pécs), Szent Mór Katolikus Gimnázium (Pécs), Piarista Gimnázium Iskola (Nagykanizsa), Kodály Zoltán Gimnázium Pausa Kamarakórusa (Székesfehérvár), Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Kamarakórusa (Nagykanizsa), Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kamarakórusa (Székesfehérvár). Ezüst: Kisfaludy Károly Gimnázium (Mohács), Bolyai János Gimnázium (Szombathely), Rudas Közgazdasági Szakközépiskola (Dunaújváros), Eötvös József Gimnázium (Tata), Vajda János Gimnázium (Keszthely), Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Kamarakórusa (Veszprém), Koch Valéria Iskolaközpont (Veszprém). Bronz: Bánki Donát Gimnázium (Dunaújváros), Padányi Katolikus Gyakorlóiskola (Veszprém), Táncsics Mihály Gimnázium (Kaposvár), Ipari Szakközépiskola (Veszprém).
 
 Egyéb, fődíj: ORFF Ütő-együttes (Battyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa). Arany: Mező Gimnázium Szan-Dia F.S.C. (Dr. Mező-Thúry Gimn. Dr. Mező Intézményegység, Nagykanizsa), Fehér András - Shaded Fadi; Leőwey Klára Gimnázium; Pécs). Ezüst: CRNL Orff-zenekar (Ciszterc Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs), Kőszegi Sámuel Wampire (PTE Babits M. Gyakorló Gimnázium és SZKI, Pécs), Balogh Gábor (Veszprémi Közgazdasági SZKI, Veszprém), Budai Roland (Öveges József SZKK,Gimnázium, Balatonfűzfő). Bronz: Nagykanizsai Gólyalábasok (Nagykanizsai Műszaki SZKK Cserháti Tagintézmény, Nagykanizsa), Csillagváró (Garay János Gimnázium, Szekszárd), Vörösvári Csenge (PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium, Pécs), K&L Corporation (Széchenyi I. Gimnázium, SZKK és Sportiskola, Pécs), Kürti Regina (Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros, Hargitai Anna Veronika (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs), Budai Roland (Öveges József SZKK, Gimnázium, Balatonfűzfő).
 
 Iskolai végeredmény:
 
 1. Helikoni Vándorserleg): Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
 2. Leőwey Klára Gimnázium (Pécs)
 3. Battyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa);
     Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (Pécs)

Történelmi pályázaton jeleskedtek

Zalaegerszeg - Idén is meghirdette történelmi témájú írásbeli vetélkedőjét a Magyarok Világszövetsége és további öt társadalmi szervezet. Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken rendezték meg a város dísztermében.

2012. április. 20. péntek | Szerző: Horváth A. Attila

"A világban szétszóródott és a Kárpát-medencében szétszakított magyarság története a XX. században", valamint "A XX. század Magyarországának vérzivataros évtizedei..." címmel írták ki a pénzdíjas vetélkedőt zalai középiskolás és általános iskolás tanulóknak. A pénteki díjátadáson 11 diák vehetett át elismerést a támogató szervezetek képviselőitől és önkormányzati vezetőktől, hárman továbbá a Nemzetközi Szent György Lovarend szervezte kárpátaljai kiránduláson vehetnek majd részt. Első helyezést Czigány Máté és Czigány Fanni (Zalaegerszeg, Zrínyi), valamint Simon Viktória (Lenti, Lámfalussy) ért el, második helyezést Gál Fanni (Zalaegerszeg, Kölcsey), Rázsi Miklós (Keszthely, Vajda) és Ambrus Katalin (Lenti, Lámfalussy) érdemelt ki.

Történelem verseny Zalaegerszegen

Az antikvitás volt a témája annak a középiskolások számára rendezett történelem versenynek, amit csütörtökön rendezett meg a Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete. A Ránki Györgyről elnevezett verseny regionális fordulójának a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola adott otthont.

2012. április. 19. csütörtök | Szerző: Magyar Hajnalka

A tudáspróba megyei fordulójából húsz versenyző jutott tovább, akik Baranya, Tolna, Somogy és Zala megyét képviselték. A diákok három kategóriában küzdöttek, a 4 osztályos és a 6-8 osztályos gimnáziumok, továbbá a szakközépiskolák diákjai külön csoportban mérték össze felkészültségüket. Végül a 4 osztályos gimnáziumok mezőnyében Tatár Attila, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója szerezte meg az első helyezést; a 6-8 osztályos gimnáziumok diákjainak vetélkedésében Kóka Boglárka, a szekszárdi Garay János Gimnázium növendéke bizonyult a legjobbnak; míg a szakközépiskolások közül Kovács Arabella, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója vitte el a pálmát.

Olasz nap Keszthelyen

Olasz napot tartott szombaton Keszthelyen a Goldmark Károly Művelődési Központ.

2012. március. 24. szombat | Szerző: Szabó Judit


A rendezvényen Toscana mutatkozott be, valamint Pistoia város, ahol Pinokkió története született. A művelődési központban kortárs olasz képzőművészek alkotásaiból nyíltak tárlatok Ildikó Sztavrovszky Toscana kulturális olasz-magyar nagykövete szervezésében. A délután folyamán műsort adtak a Vajda János Gimnázium olaszul tanuló diákjai, Pinokkió történetét pedig eljátszották a művelődési központ gyermekszínjátszó csoportjának tagjai.

 

Környezetvédelmi tudatformálás játékosan

Környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek szerdán a Ganz–Munkácsy iskolában. A közlekedési témákat felölelő verseny egy háromfordulós megyei megmérettetés zárása volt.

2012. március. 22. csütörtök | Szerző: Szabó Judit

A környezetvédelmi vetélkedőt a Zöld Zaláért Egyesület szervezte pályázati támogatással, négy fős középiskolás csapatoknak. A legjobb tizenkét alakulat a háromfordulós megyei döntőben mérhette össze tudását. Az első forduló Nagykanizsán zajlott, ahol a környezettudatos vásárlás és az energiatakarékosság volt a téma, majd Keszthelyen bizonyítottak a csapatok. Ott a Kis- Balaton élővilága, a talaj- és vízvédelem, valamint a hulladékgazdálkodás került terítékre.

Szerdán Zalaegerszegen, a Ganz–Munkácsy iskolában zárult a verseny közlekedési és légszennyezéssel kapcsolatos feladatokkal. Sorrendbe kellett állítani például, hogy melyik közlekedési eszköz menynyire szennyezi a levegőt, és kampánybeszédet mondani az alternatív közlekedési módokat népszerűsítve, de ügyességi feladatok is színesítették a rendezvényt. A versenyt a nagykanizsai Batthyány-gimázium BLGÉN csapata nyerte meg. Második helyen végzett a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium Csoki és bioklementinek csapata, a harmadik pedig a keszthelyi Vajda-gimnázium Heroes formációja lett.

 

Ákos, Demjén Ferenc és Miklósa Erika is

 Kossuth-díjas

Szerdán délután átadták Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Kossuth-díjat kapott többek között Balázs Péter, Ákos, Demjén Ferenc és Miklósa Erika. Vizi E. Szilveszter munkáját Széchenyi-díjjal ismerték el. Arany érdemkeresztet kapott Kiss Albert, a zalabéri iskola igazgatója és Szörényi Zoltán, a keszthelyi Vajda-gimnázium igazgatója. Dezső Ferenc, a nagykanizsai Kőrösi-iskola nyugalmazott igazgatója ezüst érdemkeresztet vehetett át.

2012. március. 14. szerda | Szerző: MTI

- Kossuth-díjak
 

 


   
Kossuth Nagydíjat adományoz:

  -  CSOÓRI SÁNDOR Kossuth-díjas költőnek, írónak a magyar irodalom megújításához való tevőleges hozzájárulásáért, gazdag képvilágú költészetünk hagyományainak megőrzéséért és továbbviteléért, közösségi elkötelezettségű, csodálatos verseiért, sokoldalú és műfajgazdag irodalmi munkásságáért, a magyarság szellemi összetartozás-tudatának ápolásáért, példaértékű életútja elismeréseként.

    -BALÁZS PÉTER Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója részére nagy népszerűségnek örvendő, groteszk bájjal és fanyar humorral megformált emlékezetes alakításaiért, mesefilm-figurákat legendássá tevő szinkronizálásáért, igényes rendezői munkássága, közösséget kovácsoló színházteremtő-vezető tevékenysége elismeréseként;

   -  DÁRDAY ISTVÁN Balázs Béla-díjas filmrendező részére új utakat kereső, kísérletező szellemű, a valóság megismerésének folyamatában a filmet eszközül használó, a magyarországi társadalmi problémák iránti kivételes érzékenységgel megalkotott műveiért, a magyar film megújításában játszott szerepéért;

    - DEMJÉN FERENC előadóművész, zeneszerző részére az igényes magyar rockzene megteremtésében játszott meghatározó szerepéért, valamennyi korosztályhoz szóló, csodálatos zenei hangzású, mély eszmei mondanivalójú dalaiért és dalszövegeiért, azok magával ragadó interpretálásáért, a közönség szeretetétől övezett, folyamatosan megújuló művészi pályafutása elismeréseként;

    - FEKETE GYÖRGY Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, érdemes művész részére a belsőépítészet csaknem minden területét átfogó gazdag művészi alkotómunkájáért, a Magyar Iparművészet című szakfolyóirat újraindításáért, a nagy múltú magyar iparművészet értékeinek folyamatos bemutatásáért, szakmai-közéleti tevékenységéért, egész életpályája elismeréseként;

   -  HARANGOZÓ GYULA GYÖRGY balettművész, koreográfus, érdemes művész részére a klasszikus és kortárs balettrepertoár szinte valamennyi jelentős férfi főszerepének emlékezetes megformálásáért, a magyar táncművészet nemzetközi hírnevének öregbítéséért, rendkívül sikeres koreográfusi, társulatépítői és irányítói tevékenysége elismeréseként;

    - KELEMEN BARNABÁS Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense részére világszerte nagy sikert aratott virtuóz hegedűjátékáért, kimagasló adottságokkal rendelkező, sokszínű - szóló- és kamaradarabok mellett a klasszikus, nagy hegedűversenyig terjedő - repertoárral rendelkező előadóművészetéért;

   -  KOVÁCS ÁKOS előadóművész, zeneszerző részére stílusteremtő zeneszerzői, előadóművészi tevékenységéért, az igényes pop-rock magyarországi térnyeréséhez való tevőleges hozzájárulásáért, műfajgazdag és sokoldalú, a zene, a próza, a vers és a színház világában egyaránt maradandót alkotó, nagy népszerűségnek örvendő művészi munkássága elismeréseként;

    - MIKLÓSA ERIKA Liszt Ferenc-díjas operaénekes részére az operairodalom szoprán szerepeinek emlékezetes, magával ragadó megformálásáért, a világ legjelentősebb operaszínpadait is meghódító, közönségét itthon és külföldön egyaránt fantasztikus zenei élménnyel megajándékozó előadóművészetéért;

    - PÁSZTOR ERZSI Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes művész részére színházi és filmszerepeiben egyaránt maradandót alkotó, kimagaslóan tehetséges művészetéért, karakterszerepek frappáns, legendás megformálásáért, a közönség odaadó és igényes szolgálatában eltöltött szakmai életpályája elismeréseként;

   -  PIROS ILDIKÓ, a Soproni Petőfi Színház Jászai Mari-díjas színművésze, érdemes művész részére a lényéből áradó szelíd tisztasággal megformált színházi és filmszerepeiért, sokoldalú, nagy sikerű művészi pályafutása elismeréseként;

    - REVICZKY GÁBOR, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze részére groteszk, ironikus karakterek fanyar humorral és kivételes művészi erővel történő megformálásáért, nagy főszerepek és karakter-epizódszerepek interpretálásában egyaránt kimagaslót nyújtó, sokoldalú, rendkívül közkedvelt művészi pályafutása elismeréseként;

    - SEBŐ FERENC Állami-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyetemi tanára részére népművészeti örökségünk ápolásáért, a népművészet, a zene és tánc kutatásának és mai alkalmazásának módszertani központjául szolgáló Hagyományok Háza, valamint újító szellemű műsorok létrehozásáért, határainkon túl is számon tartott sokoldalú művészi munkássága elismeréseként;
 
    -SOMOGYI GYŐZŐ Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, kiváló művész részére a magyar történelmi sorsfordulók, a vallás és a hétköznapi élet által inspirált, korhűségre törekvő, egyéni utat járó, irányzatoktól független műveiért, nemzeti hagyományainkat ápoló, Magyarország neves személyiségeit példaképül állító arcképsorozatáért, kimagasló művészeti tevékenysége elismeréseként;

    -SZÉKELY LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas díszlettervező, érdemes művész részére fantáziadús, alapos stílus- és drámatörténeti ismeretekről tanúskodó, a modern színpadtechnika eszközeit alkotó módon felhasználó látványos, formagazdag díszleteiért, a mesterség titkait tökéletesen ismerő, elhivatott művészi életpályája elismeréseként;

    -SZENTANDRÁSSY ISTVÁN festőművész részére a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért;

   - VASADI PÉTER József Attila-díjas költő, író részére, klasszicizáló világképű, etikai megalapozottságú, keresztény hagyományokat őrző költői-írói munkásságáért, irodalmi életpályája elismeréseként;

    -VUKÁN GYÖRGY Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész részére lenyűgöző sokoldalúságú, kivételes stílusgazdagságú előadóművészi és zeneszerzői munkásságáért, a kortárs zene és dzsessz nagy hatású képviselőjeként végzett rendkívül gazdag és szerteágazó, nagy nemzetközi sikerekben is bővelkedő zenei életpályája elismeréseként.

Kitüntetések - Széchenyi-díjak 

    Széchenyi Nagydíjat adományoz:

    - VIZI E. SZILVESZTER Széchenyi-díjas orvosnak, kutatóprofesszornak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a központi és perifériás idegrendszer ingerületátvitele, a kémiai ingerületátvitel farmakológiája terén elért, világszerte elismert kutatási eredményeiért, iskolateremtő tudományos tevékenységéért, széleskörű tudományszervezői és tudománydiplomáciai munkásságáért, példaértékű életpályája elismeréseként.

    - ARATÓ PÉTER, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Irányítástechnika és Informatika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részére a digitális technika és a logikai szintézis, különösen a vezérlőegységek tervezése, magas szintű és rendszer szintű szintézis területén végzett kutatási eredményeiért, azok ipari alkalmazásait sikeresen hasznosító egyetemi tananyagfejlesztő és oktatói munkásságáért, hazai és nemzetközi szakmai, tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként;

    - BARNABÁS BEÁTA, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének tudományos osztályvezetője részére a gabonanövények ivaros szaporodásának biotechnológiájában, a pollen krioprezervációs kutatásokban elért kiemelkedő eredményeiért, a növénynemesítési gyakorlatban meghonosított búza és kukorica dihaploid előállításáért, a hazánkban egyedülálló, általa vezetett "növényi lombikbébiprogram" irányításáért, tudományos munkássága elismeréseként;

    - FRITZ JÓZSEF, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának egyetemi tanára részére a modern valószínűség-számítás, a sztochasztikus analízis és matematikai fizika területén végzett, nemzetközileg is számon tartott kutatásaiért, a magyar matematikai statisztikus fizikai iskola megteremtéséért, oktatói és tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként;

    - GONDA JÁNOS Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zenetörténész részére a magyar dzsesszirodalom alapjait megteremtő könyveiért és tanulmányaiért, a konzervatóriumi dzsessz tanszak megszervezéséért, kreativitást fejlesztő zenepedagógiai munkásságáért, határainkon túl is nagyra becsült zenetörténészi, zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége elismeréseként;

   -  HARMATHY ATTILA, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, volt alkotmánybíró, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa részére az összehasonlító polgári jog, a szerződési jog és a szerződések elmélete, a szerződések gazdasági és gazdaságirányítási folyamatokban betöltött szerepének kutatása, a polgári jog és az alkotmányjog kapcsolata területén végzett, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos munkássága, tudományszervezői, oktatói és szakmai-közéleti tevékenysége, példaértékű életpályája elismeréseként;

   -  HORVÁTH DEZSŐ, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézete Nagyenergiás Fizikai Osztályának vezetője részére a kísérleti atom-, atommag- és részecskefizika terén végzett, nemzetközi elismerést is kiváltó kutatásaiért, különösen az antihidrogén előállításában és spektroszkópiai vizsgálatában, továbbá a szimmetriaelvek ellenőrzésének pontosításában és a feltételezett Higgs-részecske tömegének behatárolásában elért eredményeiért, kiváló oktatói és ismeretterjesztői tevékenysége elismeréseként;

    - KOLLÁR LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara Kémiai Intézetének egyetemi tanára részére az átmenetifémek komplexeinek katalizátorokként való alkalmazása terén elért eredményeiért, gyakorlati szempontból fontos gyógyszerek előállításához szükséges királis építőelemek újszerű és gazdaságos szintéziséért, tudományszervezési, valamint eredményes oktatói, utánpótlás-nevelési tevékenysége elismeréseként;

   -  KONDOROSI ÉVA, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézet igazgatója részére világszerte elismert, a növény-baktérium kölcsönhatás természetének kutatásában elért alapvető felfedezéseiért, a sejtciklust szabályozó géncsalád felismeréséért, nemzetközi tudományos-közéleti tevékenysége elismeréseként;

  -   KULCSÁR SZABÓ ERNŐ, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, irodalomtörténész, egyetemi tanár részére a modern irodalomtörténet - különösen a 20. századi magyar és német irodalom és irodalomelmélet -, a hermeneutika, a modern kritikatörténet, a mediális kultúratudomány területén, valamint a magyar irodalom kritikai feldolgozásában végzett tudományos és kutatói munkássága, oktatói tevékenysége elismeréseként;

  - MISKOLCZY AMBRUS, a történelemtudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Román Filológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részére a 18-20. századi multikulturális folyamatok feltárásában elért, nemzetközileg is elismert eredményeiért, az erdélyi magyar-román-szász együttélés, a polgárosodás és a polgári nemzet összefüggésének folyamatai, a mítoszképzés mechanizmusai témakörét felölelő gazdag munkássága, oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként;

   - NUSSER ZOLTÁN, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete Celluláris Idegélettan Laboratóriumának csoportvezető kutatója részére a központi idegrendszeri ingerületátvitel szerkezeti és működési alapjainak felderítése és részvételük módjának a tudatos érzékelés normális és kóros neuronhálózati folyamataiban történő vizsgálatában elért, világszerte nagy érdeklődést kiváltó eredményeiért, tudományos munkássága elismeréseként;

    - DR. RIHMER ZOLTÁN pszichiáter, neurológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztályának tudományos igazgatója, címzetes egyetemi tanár részére a kedély- és szorongásos betegségek klinikai és biológiai kutatásában végzett három évtizedes, határainkon túl is számon tartott tudományos munkássága, gyógyító, publikációs, oktatói és szakmaszervezői tevékenysége elismeréseként;

    - RÓNA-TAS ANDRÁS, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus részére a magyar nép korai története, illetve a magyar nyelv török jövevényszavainak kutatása, a turkológia, a mongolisztika és a tibetisztika terén végzett közel négy évtizedes hazai és nemzetközi iskolateremtő tudományos munkássága, eredményes oktatási és tudományszervező tevékenysége, életpályája elismeréseként;

    - ROSIVALL LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Kórélettani Intézetének igazgatója, egyetemi tanár részére a veseműködés és a vérnyomás-szabályozás élet- és kórélettana terén végzett, határainkon túl is nagyra becsült, példaértékű tudományos munkássága, gyógyító, kutató, oktató és nemzetközi szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként;

    - SZEMERÉDI ENDRE, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének kutatóprofesszora részére a matematika több területén: a számelméleten, a kombinatorikán és az elméleti számítógéptudományon átívelő, nemzetközi mércével mérve is kivételes jelentőségű tudományos és kutatói munkásságáért, példaértékű életpályája elismeréseként;

    - VÉCSEI LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika orvosa részére az idegszövet-károsodás pathomechanizmusa, a fejfájás, a sclerosis multiplex és stroke kutatása, a neurológiai kórképek kezelésében az új terápiás lehetőségek kidolgozása terén végzett tudományos és kutatói munkássága, hazai és nemzetközi szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként;

  -   ZALAI ERNŐ, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részére a matematikai közgazdaságtan, a mikroökonómia, a gazdasági modellezés és elemzés terén végzett iskolateremtő tudományos kutatói és kutatásszervezői munkásságáért, a vegyes piacgazdaság igényeihez és nemzetközi követelményeihez igazodó hazai közgazdászképzés megreformálásáért, szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

Kitüntetések - Magyar Érdemrendek

Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából

    a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozza:

    - KESZTHELYI LAJOS Széchenyi-díjas biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus részére a kísérleti magfizika és biofizika terén végzett, nemzetközileg is nagyra becsült, iskolateremtő tudományos munkássága, úttörő jelentőségű eredményei, példaértékű életpályája elismeréseként;

    - KODOLÁNYI GYULA József Attila-díjas költő, műfordító részére sokoldalú irodalmi munkássága, különösen költői és esszéírói teljesítménye, példaértékű életpályája elismeréseként;

    - DR. KOPP MÁRIA, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese részére a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért, több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként;

    - KOVÁCS FERENC Állami díjas állatorvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus részére az állatorvos-tudomány szervezésében, az állathigiéniai és élelmezésbiztonsági kutatásban elért, nemzetközileg is kimagasló eredményeiért, az akadémiai agrárstratégiai kutatások irányításában, a könyvként megjelent tanulmányok írásában és szerkesztésében, valamint a tudományos közéletben az elmúlt két évtizedben végzett példamutató, áldozatos munkásságáért.

    Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozza:

  -   ÁDÁM JÓZSEF, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara Általános és Felsőgeodézia Tanszékének tanszékvezető egyetem tanára részére kiemelkedő geodéziai tudományos eredményeiért, az egyetemi képzésben a fiatal tudományos utánpótlás példaszerű neveléséért, a földtudományok területén végzett több mint egy évtizedes lelkiismeretes és eredményes tudományszervező tevékenységéért, valamint a Nemzetközi Geodéziai Szövetség első és ez idáig egyetlen magyar vezetőségi tagságáért;

   -  BÍRÓ LÁSZLÓ tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Hitoktatási Bizottságának elnöke részére a magyar családokért és a fiatalok házasságra felkészítéséért végzett munkásságáért;

    - DR. BOTOS KATALIN, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézetének egyetemi tanára részére a nemzetközi gazdaság, a nemzetközi pénzügyek, az államháztartás terén végzett több évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos, iskolateremtő, kutatói, oktatói és vezetői munkássága, közéleti szerepvállalása, életműve elismeréseként;

    - DR. BREUER PÁL, a Recski Szövetség Hortobágyi Tagozatának alapító elnöke részére az 1950-es években a hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcolt emberek sorsának és a kitelepítések okainak feltárása, a meghurcoltak rehabilitálása és érdekvédelme terén végzett több évtizedes munkájáért, valamint példaértékű életútja elismeréseként;

   -  DR. GÉHER ISTVÁN, az irodalomtudomány kandidátusa, József Attila-díjas irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa részére több mint négy évtizedes kiemelkedő költői, irodalomtörténészi, műfordítói, tudományszervezői és szerkesztői munkásságáért, műfordító generációkat felnevelő példaértékű oktatói munkájáért, továbbá az angol és az amerikai kultúra hazai megismertetése, valamint a magyar kultúra angol anyanyelvű országokban történő terjesztése területén végzett tevékenysége elismeréseként;

    - HABSBURG-LOTHARINGIAI MIHÁLY, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke részére a magyarság európai hírnevének öregbítéséért, a magyar mártírok boldoggá avatásának elősegítése érdekében végzett erőfeszítéseiért, karitatív szolgálataiért és a Szent Benedek Iskolaközpont létrehozásáért;

    - DR. HAFENSCHER KÁROLY nyugalmazott evangélikus lelkész, ökumenikus tanácsadó részére lelkészi szolgálata, teológiai, publicisztikai munkássága, példaértékű életútja elismeréseként;

    - KÓSA LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, etnográfus, történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Művelődéstörténeti Tanszékének egyetemi tanára részére, a néprajztudomány, a 18-20. századi magyar művelődéstörténet terén végzett, határainkon túl is nagyra becsült iskolateremtő tudományos, kutatói és oktatói munkássága, szakmai-közéleti és gazdag publikációs tevékenysége elismeréseként;

    - MÁRTA ISTVÁN Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az Új Színház volt igazgatója, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője részére a magyar kultúráért végzett több évtizedes sokoldalú tevékenysége, méltán sikeres, példaértékű művészi munkássága elismeréseként;

  -   DR. PAP GÉZA, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke részére az erdélyi magyar nemzeti közösség önazonosságának megőrzése, építése érdekében végzett tevékenységéért, teológiai tudományos munkássága elismeréseként;

    - SZEPSY ISTVÁN borász, a Szepsy Kft. ügyvezető igazgatója részére a minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként.


Állami kitüntetések

Magyarország Elnöke megbízásából, március 15-e alkalmából, dr. Réthelyi Miklós miniszter, Halász János parlamenti államtitkár és dr. Jávor András közigazgatási államtitkár, kimagasló színvonalú munkája elismeréseként a

MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZT kitüntetést adta át:

    - Bakos István művelődéskutatónak, tanárnak, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma kurátorának,
    - dr. Bertényi Ivánnak, az ELTE professor emeritusának,
    - dr. Cey-Bert Róbert Gyula pedagógusnak, a Gasztronómiai Világszövetség tiszteletbeli elnökének,
   -  dr. Dézsi Csaba Andrásnak, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosának, a Széchenyi István Egyetem magántanárának,
    - dr. Dobos Krisztinának, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárának, volt országgyűlési képviselőnek,
   -  dr. Gábris Gyulának, az ELTE Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézet egyetemi tanárának,
   -  dr. Gyarmati Andrea világcsúcstartó úszónak, gyermekorvosnak,
   -  Károlyi Györgynek, a Károlyi József Alapítvány alapítójának,
    - dr. Kiss Ádámnak, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet egyetemi tanárának,
    - dr. Lánczi Andrásnak, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar Politikatudományi Intézet igazgatójának, egyetemi tanárnak,
    - Novotny Zoltán sportújságírónak, rádióriporternek, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szerkesztő-műsorvezetőjének,
    - dr. Pál Józsefnek, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati
rektor-helyettesének, egyetemi tanárnak,
    - dr. Rókusfalvy Pál pszichológusnak, nyugalmazott egyetemi tanárnak,
   -  dr. Romics Imrének, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatójának, egyetemi tanárnak,
   -  Szerednyey Béla Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek,
    - Tabányi Mihály harmonikaművésznek,
    - dr. Tahy Ádámnak, a Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete elnökének, a Budapesti Szent Ferenc Kórház Kardiológiai Osztálya orvosának, a Budapesti Szent Ferenc Kórház Alapítványa kuratóriumi elnökének,
    - Tóbiás Áron irodalomtörténésznek, újságírónak, szerkesztőnek,
    - dr. Vasy Géza József Attila-díjas irodalomtörténésznek, kritikusnak, szerkesztőnek;

    MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZT kitüntetést adta át:

    - Prof. dr. Albert Leventének, a Nyugat-magyarországi Egyetem általános rektor-helyettesének, egyetemi tanárnak,
    - dr. Baráth Lajosnak, a szegedi Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatójának,
   -  dr. Colin Foster szobrászművésznek, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar dékánjának, tanszékvezető egyetemi tanárnak,
    - Deák Bill Gyula előadóművésznek,
   -  Demeter Vilmos nyugalmazott középiskolai testnevelő tanárnak,
   -  dr. Exterdéné Zsurkai Ilona mentálhigiénikusnak, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar - oktató közössége örökös tagjának,
    - dr. Fejér Lászlónak, a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete Felügyelő Bizottsága elnökének,
    - Fekete Pál emlékírónak, nyugalmazott tanárnak,
    - dr. Ferenczy Józsefnek, az ÁNTSZ Tolna Megyei Szervezete nyugalmazott osztályvezető főorvosának,
    - Gereben Ferencné dr. Várbíró Katalinnak, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet főiskolai tanárának,
    - Prof. dr. Gulyás Gusztávnak, az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak Állcsont, Rekonstrukciós Plasztikai Sebészet és Laser Sebészeti Osztály tanácsadó főorvosának, címzetes egyetemi tanárnak,
   - dr. Gyimesi Andrásnak, a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosának,
   - Hofher József jezsuita szerzetesnek, a Jezsuita Roma Szakkollégium lelki vezetőjének,
    -Hűvösvölgyi Ildikó színművésznek,
    -dr. Kacz Károlynak, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete egyetemi tanárának,
   -  dr. Kutor Lászlónak, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézete egyetemi docensének,
   -  dr. László Ádám szülésznek, nőgyógyásznak, a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosának, egyetemi magántanárnak,
    - Lóránt Károly mérnök-közgazdásznak, a Magyar Közgazdasági Társaság tagjának,
    - dr. Márki Lászlónak, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete volt elnökének, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Algebra Osztálya vezetőjének,
   -  dr. Máthé Imrének, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi tanárának,
   -  Miklóssy Endre írónak, műfordítónak,
   -  Nagy Benedek szobrászművésznek,
   -  dr. Németh Péternek, a Pécsi Tudományegyetem Immunológiai és Biotechnológiai Intézet vezetőjének, egyetemi tanárnak,
   -  Pál Gábornak, a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola igazgatójának,
    - dr. Pallós Imrének, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docensének,
   -  dr. Pandula Attilának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanárának,
    - dr. Pávai István néprajzkutatónak, zenetudósnak, a Hagyományok Háza tárvezetőjének,
    - Perlik Pálnak, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága nyugalmazott igazgatójának, 
     - Pintér Tamás kaszkadőrnek, testnevelő tanárnak, öttusaedzőnek, vívó szakedzőnek, a Magyar Kaszkadőr Szövetség elnökének, nyugalmazott egyetemi docensnek,
    - Pusztainé dr. Podmaniczky Erzsébetnek, az Országos Onkológiai Intézet Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya vezetőjének,
   - Restár Sándor írónak, költőnek,
    - Rosdy Pálnak, az Új Ember katolikus hetilap szerkesztőjének,
    - Rubovszky Ritának, a budapesti Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójának,
   - dr. Stoyan Gisbertnek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszék egyetemi tanárának,
   - dr. Szabó Sándornak, a Magyar Gyógyszerészi Kamara tiszteletbeli elnökének,
    -dr. Szentirmay Zoltánnak, az Országos Onkológiai Intézet Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Központ igazgatójának,
    - dr. Szepes Lászlónak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Szervetlen Kémiai Tanszék egyetemi tanárának,
    - Szepesi Attila József Attila- és Babérkoszorú-díjas költőnek, szerkesztőnek,
  -  Vadász József Mihálynak, a Szekszárdi Nyomda nyugalmazott ügyvezető igazgatójának,
    -Varga Gábor keramikus- és szobrászművésznek;  

    

    MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át:

    -dr. Bordás Imrének, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet főosztályvezetőjének,
    - Csere Istvánnak, a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola igazgatójának,
    - dr. Erdélyszky Zsigmondné nyugalmazott pedagógusnak,
    - Frajna Miklósnak, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott igazgatójának,
   -  dr. Fuxreiter Margitnak, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Stratégiai Igazgatóság igazgató-helyettesének,
    - dr. Gyene Istvánnak, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanárának,
    - dr. Harangi Ferenc Andrásnak, a Tolna Megyei Önkormányzat szekszárdi Balassa János Kórháza osztályvezető főorvosának,
    - Hartmann Józsefnek, az oroszlányi Ságvári Endre Általános Iskola igazgatójának,
    - Hornyánszkyné Becht Erikának, a Budapest II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanárának, főiskolai gyakorlatvezetőnek
    - Kiss Albertnek, a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda igazgatójának,
    - Kovács Tibornak, a Budapest XV. kerületi Károly Róbert Általános Iskola igazgatójának,
    - Juhász Józsefnek, a debreceni Váci Mihály Középiskolai Kollégium nyugalmazott igazgatójának,
    - Madarassy István ötvös- és szobrászművésznek,
   -  Nagy Györgynének, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának,
    - Orendi Mihálynak, a Debreceni Sportcentrum Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának,
    - Schnaider Lászlónénak, az Osztrák-Magyar Tudományos és Oktatási Akcióprogram Alapítvány ügyvezető igazgatójának,
   -  Szabó Gyulának, a debreceni Epreskerti Általános Iskola igazgatójának,
   -  Szörényi Zoltánnak, a keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatójának,
   - Dr. Tar Károlynénak, a Debreceni Művelődési Központ igazgatójának;

 MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át:

    - Antal Istvánnénak, az egri Dr. Kemény Ferenc Általános Iskola tanárának,
    - Bagyinszki Zoltánnénak, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Gyula intézetvezetőjének,
    - Barhács Anna Évának, a Barhács és Társa Szervezési, Oktatási és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának,
    - Dezső Ferencnek, a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának,
    - Gelencsér Ferencnek, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum fotóművészének,
   -  Gyimesi László nyugalmazott tanárnak,
   -  Halász Tamásnak, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet muzeológusának, a Parallel Kortárs Művészeti Magazin főszerkesztőjének,
    - Homor Gizellának, a Budapest II. kerületi Káldor Miklós Kollégium igazgató-helyettesének,
    - Ihos József írónak, előadóművésznek, humoristának,
    - Jeszenyi Mihályné festőművésznek, nyugalmazott tanárnak,
   -  Nagy-Czirokné Horváth Ildikónak, a kiskunhalasi Szűts József Általános Iskola igazgató-helyettesének,
    - Dr. Olexik Lászlónénak, a Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola Egészségügyi és Szociális Tagintézmény nyugalmazott tanárának,
    - Rácz Barnabás hangszerkészítő mesternek, a Vox - Pharma Kft. ügyvezető igazgatójának,
    - Réti István súlyemelő magyar bajnoknak, a Tiszaújvárosi Sport Club elnökének,
    - Szalay Tamás Péternek, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemzetközi igazgatójának,
    - Szemán Imrénének, a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítójának,
    - dr. Wesztergom Viktornénak, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Dékáni Hivatal vezetőjének, ügyvivő szakértőnek;

MAGYAR BRONZ ÉRDEMKERESZT kitüntetést adta át:

    - Ócsag Annának, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettmesterének,
    - Tóth Imrénének, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Betegdokumentációs és Klinikafinanszírozási Főosztály osztályvezetőjének, ügyvivő-szakértőnek,
   -  Vámos László Harangozó Gyula-díjas táncművésznek, a Duna Művészegyüttes tánckarvezetőjének.

 

Ünnepelt az iskola

Kettős jubileumot ünnepeltek pénteken a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban: 240 éve alapították az iskolát, melynek jelenlegi épületét 120 évvel ezelőtt adták át.

2012. március. 02. péntek | Szerző: Sámel József
 

Az emlékezés tudományos diákköri rendezvényekkel már reggel elkezdődött, az ünnepséget kora  délután tartották a Balaton Színházban. Köszöntőjében dr. Rumi Kriszta, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója mindkét évfordulót  örömteli pillanatnak nevezte, kiemelve: az évszázados tapasztalatokat tartva, a gimnázium ma is igazolt értéket kínál, nyújt. Felolvasta dr. Réthelyi Miklós  üdvözlő levelét, s átadta a miniszter  által küldött jubileumi emléklapot Szörényi Zoltán igazgatónak.

Az iskola tanulói műsort adtak  benne többek közt palotással

Az iskola tanulói műsort adtak benne többek közt palotással - Fotó: Sámel József

 

Ruzsics Ferenc polgármester beszédében sajátos, a diákok által nagy tapssal fogadott  humorral keszthelyi  gimnazista emlékeit idézte, kiemelve: az, hogy valaki vajdás diák volt, mindig rangot jelentett, s így van ez ma is.  A Vajda bizony jól csengő márkanév napjainkban is, nem csak Zalában, hanem a tágabb régióban egyaránt.  Az intézmény diákjai - köszönhetően a lelkes tanároknak - ma is kiváló eredményeket érnek el a különböző megmérettetéseken, melyek miatt ismerik és elismerik a gimnáziumot. Az ünnepségen Hamvas Endréné az Aranykatedra kitüntetést vette át az igazgatótól.

A rendezvényen dr. Gárdos Tamás, a Vajda János Öregdiákok Egyesületének elnöke idézte fel Schadl János  életútját, aki a gimnázium jelenlegi épületét tervezte. Köszöntötték a szakember leszármazottjait is.  A gimnázium diákjai - kicsit már készülve az április végi Helikoni ünnepségekre is - műsort adtak, felidézték intézményük történetének sarokpontjait,  táncos műsorszámokat adtak elő. A jubileumi  ünnepség végén a diákok és vendégek a gimnáziumhoz vonultak, ahol  felavatták a tervező emléktábláját.

 

Ünnepel a Vajda-iskola

Fennállásának 240, az épület átadásának 120. évfordulóját ünnepli a keszthelyi Vajda János Gimnázium.

2012. február. 28. kedd | Szerző: ZH online


A jubileum keretében március 2-án (pénteken) 8.00 órai kezdettel tudományos diáknapot tartanak, majd 13 órától a rendezvény fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszédét követően az épület tervezőjére, Schadl Jánosra emlékeznek, s 14.15-kor felavatják emléktábláját.

A rendezvény védnökei: Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. A rendezvények két helyszínen, a Balaton Színházban és az iskolában zajlanak.

 

Atlétika: idén újabb reménységek tűnhetnek fel

Évek óta igen eredményes munka folyik a Keszthely Városi Diáksport Egyesület atlétikai szakosztályában. A város és a térség reményteljes fiataljai évről évre remek eredményeket érnek el.

2012. február. 03. péntek | Szerző: Bóbics László

Az egyesületnél a középtávfutók edzője, dr. Kardos József, aki egyben a klub elnöke is, így beszél a sikerekről.

- A középtávfutók versenyeztetése a fedett pályás bajnokságokkal indult, ahol inkább a serdülők voltak eredményesek - kezdte dr. Kardos József. - A mezeifutó versenyeken is jól helytálltunk. Az országos váltóbajnokságon a 4x1500 m-es ifjúsági váltó (Kubicsek Máté-Molnár Márk-Kiss Dániel-Kovács Benjámin) az első helyet szerezte meg. A diákolimpián a Vajda-gimnázium váltója lett harmadik, ugyanebben a versenyszámban - Kovács Márton volt a 4. tagja a váltónak. Tavaly Kovács Benjámin egyéniben is kiemelkedő eredményt produkált, 1500 és 3000 méteren is csúcsjavítással a dobogó harmadik fokára állhatott. A tehetséges versenyzőnek az edzésekhez való hozzáállása nem a legjobb, jelenleg nem tréningezik. A serdülők a tatabányai ob-n szereztek biztató helyezéseket. Zarnóczay Zalán a 14 évesek között, Liszli Evelin pedig az egy esztendővel idősebbek mezőnyében állt helyt. Az év végén a mezei futók bajnokságán csalódást keltettek tanítványaim, de összességében így is elégedett vagyok.

A Balaton-parti tehetséges gyerekcsapat már bajnoki aranyat nyerve is bizonyította, sokra hivatott - Fotó: Bóbics László

A Balaton-parti tehetséges gyerekcsapat már bajnoki aranyat nyerve is bizonyította, sokra hivatott - Fotó: Bóbics László


Csikós József edző a rövidtávfutók és ügyességi atléták felkészítését végzi.

- Az elmúlt év küzdelemmel és sérülésekkel vegyített felemás eredményeket hozott - fogalmazott a tréner. - A pozitívumok között említeném, hogy fedett pályán a nehéz létesítményhelyzetünk dacára Tóth Ábel a juniorok között 60 m-en 2., hármasugrásban és 200 m-en, - már sérülten - 5. lett. Pap Kristóf, Horváth Lotti, Kónya Gábor és Kéri Kata is jól teljesített. A szabadtéri idényre készülve sajnos Kónya Gábor, Kéri Kata és Tóth Ábel is megsérült. A versenyzőim közül Ábel már rendbejött és készül a sprintszámokra, Gábor jelenleg is rehabilitációs tréningeket folytat, Kata pedig az egyszerűbb utat választotta, nem edz.

- Kik érték el a tavaly a legjobb eredményeket?

- Szerencsére a gondok ellenére többen is tisztességgel helytálltak. A diákolimpián Horváth Lotti aranyjelvényes szinttel, 3. és 6. helyet szerzett 100 és 200 m-en, de a sérüléssel bajlódó Tóth Ábel is meg-meg villant. A serdülők országos bajnokságán döntős helyeket értek el. Tóth Márton, Balogh Péter, Bíró Dávid, Gonda Jázmin, Pap Kristóf, közül többen most kezdték el az atlétikát. Kollégám Szabó Gábor csoportjából, Sirsom Dominik az összetett bajnokságán lett aranyérmes. A gyermek korosztályban a Csány-Szendrey ÁMK leánycsapata több országos bajnoki címmel hívta fel magára a figyelmet a diákolimpián. A váltófutásban és terematlétikában is győztesek. Egyéniben Fodor Csenge 60 m-en 2., helyezést szerzett. A csapatban még Nagy Viktória, Lukács Tünde, Belina Petra, Gárdos Piroska, Pete Vanda, Horváth Szilvia szerepelt. Fodor Csenge és Nagy Viktória elkezdték az edzéseket csoportomban és remélem már az idei fedett pályás idényben jó eredményeket érnek el. 

 

A SZÜLŐK ÉS A TESTNEVELŐK IS KELLENEK
A TÁMOP atlétika népszerűsítéséért elnyert pályázaton öt intézmény a Gyenesdiási Óvoda, a Zöldmező Utcai Speciális Iskola, az Egri József Általános Iskola, a Csány- Szendrey ÁMK és a Vajda János Gimnázium vesz részt. A támogatás javítja az edzéslehetőségeket, ebben a tanévben is. Azt azonban Keszthelyen is jól tudják, hogy az atlétika népszerűsítése elsősorban a testnevelők, edzők, szülők feladata, nélkülük ez nem valósítható meg.

 

Jó, jobb és legjobb gimik

A Quattrocento Kiadó kiadványa összeállította a 100 legjobb magyar középiskola rangsorát, melyben ott van 4 zalai is. De vajon lehet hinni a listának?

2012. január. 12. csütörtök | Szerző: Horváth-Balogh Attila

A rangsorban a 23. helyre került a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola, a 24. helyet az egerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium birtokolja, a 80. hely a keszthelyi Vajda János Gimnáziumé, a 86.-at a megyeszékhelyi Kölcsey-gimnázium kapta.

- Nem vagyok elégedett, mert akár az országos tanulmányi versenyeken elért helyezéseket, akár a nyelvvizsga-eredményeinket nézem, ott kellene lennünk az első tízben - szögezte le Horváth Attila, a megyeszékhelyi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója. - Amúgy azt gondolom, ezek a rangsorok a valóságtól távol állnak. Különösen igaz ez a nyelvi előkészítő osztályokat működtető középiskolák esetében, mert például a felvételi arányok számításakor az előkészítő diákjait többször is úgy vették figyelembe, mintha 12. évfolyamon érettségiztek volna, holott ők a 13. évfolyamon teszik ezt. Ennek tudható be, hogy a Köznevelés című szakmai folyóirat éves rangsorában a dobogóról a 20. hely környékére csúsztunk vissza, legalábbis a felvételi eredményeket tekintve...

Biológiaóra a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban. A tanár és a diák erôfeszítését a toplisták nem értékelik - Fotó: Szakony Attila

Biológiaóra a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban. A tanár és a diák erôfeszítését a toplisták nem értékelik - Fotó: Szakony Attila


Felvetődik a kérdés, hogy a több mint ezer, érettségit adó hazai középfokú oktatási intézmény közül ezúttal milyen szempontok szerint választották ki a legjobb százat?Nos, olyanok számítottak, mint az érettségi eredmények, a továbbtanulási és nyelvvizsga-arányok, a 2010-es év kompetenciamérésének eredményei, vagy a speciális fakultációk, az oktatott idegen nyelvek száma.

- Nyilván, jólesik a dicséret, de tudjuk, hogy ez is csak egy játék - vélekedett Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója. - Sőt, úgy is fogalmazhatnék, hogy ezek a listák az oktatási rendszer bulvárosítását jelentik. Ezzel együtt remélem, valamit mégiscsak jeleznek,már csak azért is, mert a vegyes középiskolák között évek óta hagyományosan jól szerepelünk.

Az egerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium sok-sok éve az élmezônyben van, a mostani lista hibás - Fotó: Pezzetta Umberto

Az egerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium sok-sok éve az élmezônyben van, a mostani lista hibás - Fotó: Pezzetta Umberto


A szintén kanizsai dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola nem került be a legjobb 100 közé. Ennek kapcsán Szermek Zoltán főigazgató elmondta: a rangsorok alapján nem feltétlenül lehet következtetéseket levonni az adott intézményben folyó munkáról. Ahova ugyanis eleve jó képességű gyerekek kerülnek, ott sokkal könnyebb sikert elérni, mint ahol kevésbé kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó diákokat oktatnak. Márpedig az iskolai rangsorok éppen az utóbbiaknál nem elhanyagolható tényezőt, a hozzáadott pedagógiai értéket nem képe-sek mérni. Holott talán azsem utolsó szempont, hogy a diák magához képest meny-nyit fejlődik és mekkora munka árán, mire eljut az érettségiig.

 

Sikerember: Török Eszter a parkett után a

 szőnyegen jeleskedik

Két év kemény munka után korosztályos magyar bajnoknak és Európa-bajnoki bronzérmesnek vallhatja magát a kehidakustányi 15 éves Török Eszter. A szakma szerint szép jövő előtt áll.

2012. január. 02. hétfő | Szerző: Bóbics László

- Az iskolában szervezett karateoktatás keretében ismerkedtem meg ezzel a csodálatos sportággal - kezdte a kehidakustányi Török Eszter. - Nyolc évig táncoltam a Kehidámákban és ezt követően váltottam. Jó döntés volt.

- Mi volt az első emlékezetes sikered?

- A helyi iskolai tréningek mellett Komáromy József irányításával Zalaszentgrótra is elkezdtem edzésre járni. Tavalyelőtt tavasszal itt rendeztek egy rangos versenyt és ezen egyből három aranyérmet nyertem. Ez nagy lendületet adott a folytatáshoz.

Török Eszter (jobbról) sikerének egyik titka: a tréningeken az erôsebb nem tagjaival is bátran megküzd - Fotó: Bóbics László

Török Eszter (jobbról) sikerének egyik titka: a tréningeken az erôsebb nem tagjaival is bátran megküzd - Fotó: Bóbics László


- Keszthelyre, a Vajda-gimnáziumba jársz iskolába, Kehidakustányban élsz és Zalaszentgróton tréningezel.
- Nagyon nehéz a program egyeztetése, de a szüleim rengeteget segítenek. Ha nincs buszjárat, értem jönnek.
- Melyik eredményedre vagy eddig a legbüszkébb?
- Kettő is van. Tavalyelőtt magyar bajnok lettem. Egyszerűen hihetetlen. Az elmúlt esztendőben a Győrben rendezett kontinensviadalon a dobogó 3. fokára állhattam fel.
- Sokat tréningezel?
- Ha foglalkozáson vagyok, akkor megpróbálok maximumot nyújtani. Az más kérdés, hogy ennél többet kellene edzenem. Az iskola alatt heti két, jó esetben három gyakorláson tudok ott lenni. Szeretnék az elért eredményeimhez méltóan szerepelni, de ehhez többet kellene dolgozni. Egyelőre nincs gond, de nagyon nem szeretném, ha elhúzna mellettem a mezőny. Most már nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is illene jól vennem az akadályokat. A gimnáziumban is helyt kell állni, ezért arról ne is kérdezzen, mit teszek szabadidőmben. Csak két dolog lebeg a szemem előtt, a tanulás és a karate.
- Hosszú távon milyen terveid vannak?
- A jelenlegi kettősséget szeretném megtartani. Zalaszentgróton a klubban látok nagyon jó példákat. Diplomások és diákok nagyon jól meg vannak egymás mellett. Arra is van precedens, hogy az Angliában dolgozó orvos ha hazajön, minden edzésen ott izzad köztünk. Ez azt igazolja, hogy nekem sem szabad feladnom egyik vonalat sem. A tanulás és a sport nemcsak összeegyeztethetőek, sokszor segítik is egymást.

SZORGALMAS ÉS NAGY KÜZDŐ
Komáromy József edző így emlékszik a kezdetekre: „Osztálytársa jött érdeklődni a sportág iránt, de már a következő edzésre hozta magával Esztit is. Rohamléptekben fejlődik, óriási küzdő. Örömmel jár a hét végi versenyekre és a felkészítő plusz foglalkozásokra is. Remek versenyzői alkat, mindent alárendel céljai megvalósításáért. Jellemző, hogy a 2010-es országos bajnokságra lázasan érkezett, de küzdelemben nem talált legyőzőre. Ha így folytatja, sok örömet szerezhet még a klubunknak.”